Prima pagina

Fierbere la Finante, pe ultima suta de metri

22.11.2004, 00:00 13

Ministerul Finantelor lucra vineri la un proiect de ordonanta de urgenta pentru "retusarea" unor prevederi din Legea de aprobare a Ordonantei 83/2004 pentru modificarea Codului fiscal. Legea a fost adoptata de Parlament, dar inca nu a aparut in Monitorul Oficial.
Ce s-a intamplat intre timp incat a devenit necesara o noua amendare a textului de act normativ?
Prima urgenta este reducerea perioadei de scutire de la plata impozitului pe profit de care societatea Sidex Galati beneficiaza pana la 31 decembrie 2006 potrivit textului initial din Codul fiscal, care prelua o clauza din contractul de privatizare cu firma Ispat. Urgenta este impusa de Comisia Europeana, care preseaza guvernul sa elimine aceasta facilitate, considerand ca "nu se mai justifica" atat timp cat Sidex a devenit o companie profitabila. De cealalta parte, Ispat invoca prevederile contactului de privatizare, amenintand cu chemarea statului roman in fata unui tribunal international in caz de incalcare.
"Este o fierbere nemaipomenita", au declarat surse guvernamentale. Acestea afirma ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a pregatit un addendum la contract, pentru a fi negociat cu proprietarul Sidex. Partile trebuie sa gaseasca o varianta de convertire a facilitatii amintite intr-o forma acceptabila conform Legii ajutorul de stat, recunoscuta de UE, in caz contrar existand riscul blocarii negocierilor finale de aderare.
Discutiile cu Ispat sunt foarte dificile, insa ar trebui sa se incheie in urmatoarele zile avand in vedere ca guvernul Nastase urmeaza sa se reuneasca in ultima sedinta a mandatului miercuri, 24 noiembrie, si trebuie sa raporteze la Bruxelles rezvolvarea problemei Sidex.
In al doilea rand, Finantele au de "reparat" un articol introdus in Parlament in noua forma a Codului fiscal. Articolul cu pricina spune ca cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare, constituie infractiune.
Surse din Ministerul Finantelor afirma ca legiuitorul a incercat sa limiteze o data in plus tranzactiile pe firme fantoma si spalarea de bani, numai ca textul neglijent loveste la gramada in toate companiile care nu ar mai putea vinde nici macar doua telefoane mobile fara a chema Fiscul in control prealabil. Si fara a pierde foarte mult timp din aceasta cauza.
"Textul trebuie retusat urgent pentru ca inseamna practic orice. Obligativitatea controlului trebuie limitata la tranzactiile cu active financiare", spun sursele citate. De ce a "scapat" textul in aceasta forma este deja un alt subiect, autoritatile avand o lunga experienta in a . Retusarea ar trebui insa operata tot miercuri, in ultima sedinta de guvern dinaintea alegerilor, altminteri ramanand mostenire pentru viitorul executiv.
Tot vinerea trecuta, Ministerul Finantelor i-a convocat pe reprezentantii celorlalte ministere si agentii guvernamentale pentru a prezenta listele diferitelor taxe pe care le aplica in relatia cu contribuabilii. Motivul realizarii acestui inventar?
"S-a constatat ca exista foarte multe taxe din care ministerele obtin venituri in regim extrabugetar, deci care nu sunt impozite, si care reprezinta o povara mare pentru companii", au explicat surse din Ministerul Finantelor.
Finantele incearca sa convinga celelalte ministere sa renunte la o buna parte din aceste taxe, pentru a putea anunta la final de mandat politic si o reducere a asa-numitei parafiscalitati, alaturi de diminuarile de impozit la profit si la veniturile persoanelor fizice.



Bucurestiul are grija de cei mari
Incepand de la 1 ianuarie 2005, toate companiile care au raportat o cifra de afaceri mai mare de 520 miliarde de lei in anul 2003 vor fi preluate in evidenta fiscala de Directia de administrare a contribuabililor mari din Bucuresti, indiferent de localitatea in care au sediul social. Asa stabileste un ordin semnat de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. De la 1 decembrie 2004 incepe testarea efectuarii de plati de impozite si taxe in sistem SWIFT, urmand ca sistemul sa fie generalizat de la 1 ianuarie 2005. Toate procedurile de declarare, platile sau obtinerea certificatelor fiscale se vor face electronic, ceea ce n-ar trebui sa le dea mare bataie de cap marilor companii din provincie. Mai ramane ca sistemul electronic sa si functioneze, iar contabilii sa se acomodeze cu noile proceduri.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO