Prima pagina

FMI nu-si ia de tot mana de pe Romania

22.11.2005, 20:16 10

Jeroen Kremers, directorul executiv care reprezinta in boardul FMI grupa de tari din care face parte si Romania, s-a intalnit ieri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, pentru a discuta stadiul relatiei dintre cele doua parti dupa esecul negocierilor din luna octombrie.

Intalnirile au avut loc la solicitarea oficialului FMI.

In cadrul discutiilor, seful Executivului i-a promis oficialului FMI ca Guvernul va asigura mentinerea echilibrelor macroeconomice, in colaborare cu BNR.

In ceea ce priveste politica salariala pentru anul viitor - care ii ingrijoreaza cel mai mult pe expertii Fondului, Tariceanu a sustinut ca salariile din sistemul bugetar vor evolua astfel incat sa reflecte cresterea economica, dar fara sa produca dezechilibre in economie.

"Politica salariala va fi extrem de prudenta si va reflecta cresterea productivitatii. Suntem pe o tendinta foarte buna, de crestere economica, de scadere a inflatiei. Aceasta tendinta trebuie mentinuta cu politici macroeconomice foarte bine tintite pe obiectivele pe care le avem", a afirmat primul-ministru.

Cat despre pozitia exprimata de Jeroen Kremers, comunicatul de presa al Guvernului nu retine decat confirmarea adusa de acesta unui anunt anterior conform caruia in luna ianuarie va veni la Bucuresti o misiune a FMI pentru a face evaluarea anuala standard a situatiei economice din Romania. Aceasta evaluare se face conform prevederilor Articolului IV din statutul Fondului, fiind derulata periodic pentru fiecare tara membra, si nu are legatura cu acordul stand-by inghetat pe parcursul acestui an.

"Voi raporta directorului ca nu am reusit sa incheiem revizuirea acordului cu Romania, iar board-ul Fondului va fi informat in cursul lunii noiembrie ca acordul a deraiat. Dam semnalul ca nu suntem de acord cu starea generala a politicilor macroeconomice ale autoritatilor", declara la incheierea rundei de discutii din octombrie negociatorul-sef al FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe.

In acest context, directorul Jeroen Kremers a venit la Bucuresti pentru a discuta personal situatia relatiei cu Romania. Formal, exista posibilitatea ca acordul sa fie denuntat unilateral de catre FMI si astfel sa inceteze de drept, altminteri fiind in continuare valid pana in vara anului viitor.

"Nu se scapa asa usor de Fond", afirma saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in contextul in care a avertizat ca politica salariala si politica fiscala, aflate in gestiunea Guvernului, pot ridica mari probleme in lupta cu inflatia.

De altfel, banca centrala primise noi semnale de ingrijorare de la Washington inca de acum o saptamana, cand ajusesera si la urechile Fondului discutiile privind perspectiva majorarii tintei de inflatie pentru 2006.

Tocmai incertitudinile privind politica fiscala si cea monetara erau reclamate insa din octombrie de Emmanuel van der Mensbrugghe, care a cerut o reasezare a acestora pentru a raspunde cerintelor legate de reducerea in continuare a inflatiei.

"Incertitudinea se manifesta chiar si pe termen scurt, asa incat este greu de facut proiectii privind inflatia de anul viitor", spunea reprezentantul FMI.

Intre timp, si Giovanni Ravasio, consilierul economic al premierului Tariceanu si fost comisar european, s-a aratat ingrijorat de predominanta consumului ca locomotiva a cresterii economice, iar in acest context, de cresterile salariale substantiale.

"Personal, nu cunosc nici o tara care sa ofere ani la rand pentru sectorul bugetar cresteri salariale atat de mari ca Romania", a spus Ravasio.

In acelasi timp, Comisia Europeana a anuntat ca estimeaza pentru anul acesta o crestere economica de numai 5,2%, substantial sub prognoza Guvernului.

Asa cum era de asteptat, imediat dupa ruptura aparuta in relatia cu FMI, Guvernul s-a trezit in fata unor puternice presiuni sindicale privind majorari salariale. BNR s-a vazut astfel in situatia de a prelua intr-o anumita masura rolul de "jandarm" al Fondului, guvernatorul Isarescu exprimandu-si recent ingrijorarea privind politica salariala a Executivului si incertitudinea care planeaza asupra masurilor de politica fiscala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO