Prima pagina

FMI vrea o evaluare a relatiei cu Romania

24.02.2004, 00:00 8



Consiliul Directorilor Fondului Monetar International (FMI) nu va discuta proiectul unui nou acord cu Romania decat dupa ce va avea pe masa un raport de evaluare a eficientei programelor economice derulate impreuna cu Bucurestiul in ultimii 14 ani.



Autoritatile romane au fost luate pe nepregatite de aceasta hotarare a FMI, care impinge data posibila a aprobarii acordului mult-dorit undeva in cursul lunii mai, dupa cum estimeaza ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.



Raportul de evaluare poate avea o greutate ingrijoratoare in deciziile ulterioare privind Romania, in conditiile in care concluziile documentului sunt usor de anticipat, avand in vedere rezultatele obtinute. Dupa 1990, Romania a semnat sase acorduri cu FMI, dintre care numai ultimul a fost cu greu dus pana la capat. Iar dintr-o finantare totala disponibila de circa 2,8 miliarde de dolari, guvernele care s-au succedat au aplicat atatea masuri de reforma convenite cat sa poata trage ceva mai mult de jumatate din aceasta suma. "Raportat la ultimii 14 ani, rezultatul nu e tocmai pozitiv", admite Tanasescu. El crede ca documentul ar putea ajunge in Consiliul Directorilor Fondului pana la inceputul lunii aprilie.



Esecurile repetate ale aplicarii programelor FMI in Romania au fost invocate pe parcursul anului trecut de mai multi membri ai boardului institutiei, care se indoiesc de rostul negocierii unor noi acorduri. Mai ales ca situatia Romaniei nu reclama o asemenea asistenta, care sa preintampine derapaje cu eventuale implicatii asupra echilibrelor pietelor internationale.



Insa Romania nu se poate lipsi cu nici un chip de un nou certificat de credibilitate din partea Fondului, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana tocmai a dat semne serioase de indoiala privind progresele in vederea aderarii. Si, ca urmare, Guvernul Nastase se arata acum interesat sa discute cu FMI un acord pe o perioada mai lunga, care sa acopere si perioada 2005-2006, pana la aderare, si nu de circa un an, cum se vehicula.



"Ar trebui sa avem un program mai lung pentru stabilitate. Este nevoie de o sustinere mai puternica pentru a merge pe un anumit tip de politici economice", explica Mihai Tanasescu nevoia ancorei numite FMI, sugerand implicit slabiciunea guvernului in a mentine de unul singur politicile respective.



Asa ca ministrul finantelor a avut ieri o prima intalnire cu o delegatie a FMI condusa de Susan Schadler, adjunctul Departamentului - Europa I, si care are drept obiectiv evaluarea periodica a politicilor macoreconomice ale Romaniei pe termen mediu, conform articolului IV din statutul Fondului. "Discutiile au in vedere tinte pe care le urmarim pe termen mediu, dar si corectii ale politicilor actuale. Am discutat viziunea guvernului privind inflatia si deficitul de cont curent, probleme de politica fiscala si politici structurale", a declarat Tanasescu la finalul intrevederii cu delegatia FMI. El estimeaza ca acest segment al vizitei misiunii FMI la Bucuresti se va incheia la sfarsitul saptamanii, dupa care sa poata incepe negocierile cu echipa lui Neven Mates pentru scrisoarea de intentie necesara incheierii unui nou acord. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO