Prima pagina

Grecii de la Bancpost ravnesc la locul trei

04.10.2004, 00:00 19

Investitii de 30 milioane de euro in urmatorii trei ani, reasezarea retelei de sucursale in functie de eficienta, pregatirea personalului pentru o mai mare apropiere de client, improspatarea imaginii si o infrastructura IT moderna, ar trebui sa aduca Bancpost in pozitia a treia pe piata intr-un orizont de timp de pana la cinci ani, potrivit strategiei actionarului majoritar - grupul elen Eurobank.
"Vrem sa fim in top 3 si avem mijloacele pentru a ne atinge aceasta tinta. Retailul va fi pentru noi prioritatea numarul unu si ne vom extinde cota de piata exploatand reputatia foarte buna a bancii, pregatind o adevarata forta de vanzari si optimizand prezenta teritoriala prin sucursale", a declarat pentru Ziarul Financiar George Michelis, directorul general al Bancpost.
Procesul va incepe cu schimbarea treptata a imaginii bancii: sigla noua, sediu central nou, sucursale reamenajate - simplu, prietenos si functional, in paralel cu reasezarea intregii retele care numara 162 de unitati.
"In acest moment, numarul total de locatii este suficient, insa vom face repozitionari. De exemplu, suntem subreprezentati in Bucuresti, unde vom mai deschide unitati, in timp ce in anumite zone rurale sunt locatii care nu-si justifica activitatea", arata Michelis.
Bancpost intentioneaza sa-si extinda prezenta in orase precum Timisoara sau Constanta.
Pe langa dezvoltarea activitatii bancii, actionarul elen se grabeste sa completeze si segmentele de servicii financiare conexe: pana la sfarsitul acestui an va fi operationala o firma de leasing, iar in 2005 grupul Bancpost se va extinde cu o firma de brokeraj bursier si una de administrare de fonduri.
In viitorul apropiat, Bancpost are in vedere lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valuta in conditiile in care se va mentine apetitul pietei pentru credite in euro si dolari.
Creditul ipotecar urmeaza sa devina un produs "strategic", banca intentionand sa obtina pentru aceasta o noua linie de finantare de la BERD, pe langa cei 20 milioane de euro angajati in 2003.
"Nu este vorba de o placinta de dimensiune data, din care sa ne taiem o felie, ci de una in crestere, iar noi va trebui sa fim pregatiti pentru a profita de aceasta dinamica", spune George Michelis vorbind de potentialul pietei bancare romanesti.
In ceea ce priveste segmentul de carduri, Bancpost are un portofoliu de circa un milion, preponderent carduri de debit, insa Michelis crede ca o mare parte pot fi convertite in carduri de credit.
In perioada urmatoare, banca va reevalua si activitati precum plata pensiilor ori achitarea facturilor de telefonie fixa, nemaidorind sa-si aglomereze locatiile fara a obtine si castiguri pe masura. "Trebuie sa vedem daca merita sa continuam cu aceste servicii", spune Michelis.
Dupa separarea responsabilitatilor executive de cele administrative, Elena Petculescu a preluat functia de presedinte al Consiliului de Administratie, avand contract pana in 2007.
Ea spune ca banca are perspective certe de a urca pe pozitia a patra in piata. La jumatatea acestui an, Bancpost se situa pe locul cinci, cu o cota de 4,4% din totalul activului bilantier al sistemului bancar, inaintea ABN Amro, ING Bank si Alpha Bank.
"Pozitia aceasta nu a venit din senin, ci se bazeaza pe cresteri puternice ale profitului si ale activelor, din care creditele au ajuns sa reprezinte 49%", afirma Petculescu. Locul patru ocupat de CEC este chiar vulnerabil in conditiile in care institutia nu poate face prea multe pentru a si-l proteja, fiind in asteptarea unui cumparator puternic. In top 3, Raiffeisen Bank este inca departe de a prinde din urma BRD, mai ales ca ocupanta locului secund se pregateste sa uimeasca piata cu miscari de expansiune agresiva pe segmentul de retail.
Actionarul majoritar al Bancpost, grupul elen EFG Eurobank, intentioneaza sa-si consolideze pozitia in banca. Recent, Eurobank si-a majorat cu 5,34% participatia in banca, in urma unei oferte de cumparare lansate salariatilor, tranzactie a carei valoare s-a ridicat la aproape 6,1 milioane euro.
Dupa finalizarea operatiunii, EFG detine 58,59% din titlurile Banc Post. Eurobank este a treia mare banca din Grecia, dupa National Bank of Greece si Alpha Bank.
"Probabil ca pana la sfarsitul anului se va incheia si tranzactia de cumparare a pachetului de actiuni pe care il mai detine GE Capital", spune Elena Petculescu.
"In mod firesc, Eurobank doreste sa preia cat mai mult din actiunile ramase. De asemenea, este de inteles ca cele 5 SIF sa vrea sa-si pastreze participatia de 30%. Cert este ca actionarul majoritar nu are de gand sa listeze Bancpost si, mai devreme sau mai tarziu, va majora capitalul bancii prin aport propriu", afirma Michelis.
Eurobank a convenit insa cu BERD si IFC ca cele doua institutii financiare sa-si converteasca in actiuni creditele de cate 10 milioane de dolari acordate Bancpost in 1998.
Michelis a fost timp de opt ani director general al Emporiki Bank, conducand un plan de restructurare si orientare preponderenta spre retail a bancii.
"Cred in retail ca segmentul de viitor pentru banci, incluzand aici atat clientii persoane fizice cat si firmele mici si mijlocii. Stiu ca pot ghida procesul de restructurare a Bancpost spre o adevarata banca de retail", afirma Michelis.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO