Prima pagina

Ieftinirea creditului in lei costa cat scaderea dobanzii la depozite

Ieftinirea creditului in lei costa cat scaderea dobanzii la depozite
03.10.2005, 19:48 22

Sezonul reducerilor de dobanzi la creditele in lei continua, cel putin pana cand bancile reusesc sa opereze majorarile de capital si transferurile in strainatate de credite in valuta care sa le permita reluarea finantarilor in devize.

Raiffeisen Bank este prima banca de talie mare pe piata de retail care a hotarat sa taie pana la patru puncte procentuale din dobanzile la credite in lei, in conditiile in care acestea ramasesera semnificativ mai ridicate decat ale concurentei. In acelasi timp insa, banca a redus dobanzile la depozite cu pana la 1,75 puncte procentuale, acestea situandu-se in prezent intre 4,5% pentru scadentele de o luna si 5,2% la depozitele constituite pe termen de un an, fara ca dobanda sa fie fixa. Pentru contul cu dobanda fixa, dobanda este de 3,5% pe an pentru sume mai mici de 40 mil. lei, respectiv de 4,5% pentru sumele mai mari.

Primii doi jucatori, BCR si BRD, nu au anuntat inca miscari de dobanzi, insa ambii sunt pe punctul de a reduce cu circa un punct dobanzile platite la depozite.

La Raiffeisen, dobanda la creditele pentru locuinte in lei scade de la 15% la 13,5% pe an, iar pentru creditele destinate achizitionarii de autoturisme de la 19% la 15% pe an. De asemenea, scad dobanzile la FlexiCredit, ajungand la 17,5% pe an, iar la creditul overdraft la 22% pe an. Alti doi jucatori importanti de pe piata de retail - Bancpost si Banca Tiriac - au operat reduceri semnificative de dobanzi la creditele, dar si la depozitele in lei, continuand astfel miscarea inceputa de unele banci mai mici.

Banca Tiriac a anuntat reducerea dobanzilor la creditele in moneda locala pana sub cele percepute la valuta, dupa ce anterior coborase dobanzile platite la depozitele in lei pana la 3,5%-5% pe an.

Banca a lansat de asemenea un credit imobiliar in lei, cu dobanda de 9,3% pe an (fixa in primii trei ani), mai mica decat cea la euro.

Bancpost a lansat un credit imobiliar in lei, cu o dobanda de 8,9% pe an (fixa in primul an, dupa care devine variabila). Imprumutul mai poate fi contractat cu o dobanda de 9,5% pe an, fixa in primii cinci ani, sau 14% pe an, variabila. Banca a redus, de asemenea, dobanzile la creditele de consum in jurul nivelului de 13% pe an. Concomitent, Bancpost a redus si dobanzile la depozitele in lei, in medie cu doua puncte procentuale. Astfel, dobanzile pasive la lei variaza intre 4,5% si 5,5% pe an pentru clientii individuali, respectiv 3,5% si 4,5% pe an pentru clientii corporativi.

In ultimele doua luni ale verii - iulie si august - ritmul lunar de crestere a creditului in lei a reusit sa-l devanseze pe cel al creditului in valuta. Potrivit statisticilor bancii centrale, creditarea in moneda straina a dat semne de incetinire vizibila incepand din iulie, adica inainte sa intre in vigoare restrictia aplicabila din 26 septembrie, de cand soldul creditelor in valuta nu poate depasi mai mult de trei ori valoarea fondurilor proprii ale unei banci.

Pentru a putea beneficia de ieftinirea creditelor in lei, clientii bancilor trebuie sa plateasca prin diminuarea dramatica a dobanzilor pe care bancile le platesc la depozite. In conditiile in care acestea tind sa scada spre 5% pe an la nivelul pietei si avand in vedere majorarea impozitului pe aceasta sursa de venit pana la 16% incepand de la 1 ianuarie 2006, pastrarea banilor in banca nu mai poate avea drept argument economisirea.

Ramane de vazut cat de mult se vor lupta bancile pentru a relua creditarea in valuta, respectand conditiile impuse de banca centrala. Deja Alpha Bank si Finansbank au anuntat majorari de capital. De asemenea, BCR aspira valuta de pe piata externa pentru a putea profita de rezerva de care dispune pana la atingerea plafonului stabilit de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO