Prima pagina

Iesirile mai mari de capital duc in jos leul si Bursa

Iesirile mai mari de capital duc in jos leul si Bursa
18.03.2005, 00:00 14

Romania poate simti in aceste zile ca s-a integrat in sfarsit intre pietele financiare ale Europei Centrale si de Est: sumele de cel putin 2 mld. euro aduse de vehiculele special infiintate pentru plasarea de capital speculativ incep sa se scurga afara, o data cu miscarile de retragere inregistrate pe toate pietele vecine, de la Budapesta pana la Praga.



Randamentele in crestere din Statele Unite, dublate de siguranta pe care o dau plasamentele pe piata americana spre deosebire de volatilitatea specifica pietelor emergente, i-au determinat pe investitori sa-si incaseze profiturile realizate in Europa Centrala si sa duca o mare parte din acesti bani peste Ocean, spun analistii de pe pietele externe.



Asa se face ca in ultimele doua zile, atat monedele, cat si actiunile listate pe pietele din regiunea Europei Centrale si de Est s-au aflat intr-o cadere constanta, inversand spectaculos trendul de crestere care le transformase intr-un paradis al capitalurilor speculative.



Zlotul polonez, de exemplu, a pierdut numai ieri un punct procentual in raport cu euro, acumuland o scadere de 3,18% in decurs de cinci zile. Trenduri similare au inceput sa schiteze si monedele Slovaciei (-2,46%), Cehiei (-1,63%) si Ungariei (-1,58%).



Ei bine, daca pana de curand reactiile pietei romanesti la miscarile internationale se limitau la influente marginale provocate de fluctuatiile raportului euro/dolar, acum conectarea la exterior data de capitalurile straine intrate in ultimul an devine vizibila: in numai doua zile, cursul euro/leu a pierdut peste 500 de unitati, moneda romaneasca figurand ieri drept cea mai mare perdanta in raport cu euro, cu o pierdere de 1,5% intr-o singura zi.



Retragerile de capitaluri sunt inca si mai vizile la Bursa, unde ordinele de vanzare abunda de cateva zile, indiferent de preturi. Astfel, actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti, de departe cele mai profitabile din regiune la inceputul anului, au coborat cu 12% de luni pana joi. Majoritatea investitorilor sunt insa pe profit, cotatiile de ieri ale actiunilor fiind cu 20% mai mari fata de inceputul anului. Situatia e valabila si in cazul leului, care isi pastreaza pozitia de lider in topul international al monedelor care au inregistrat cele mai mari cresteri fata de euro de la inceputul acestui an. Astfel, leul consemna ieri o intarire de peste 8% fata de euro, spre deosebire de zlotul polonez, care inregistra o scadere de 0,6%.



Aceste date nu schimba insa tendinta de declin semnalata mai ales in ultimele doua zile.



Caderea preturilor actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti s-a accentuat ieri cand piata a coborat cu aproape 7%. Brokerii, care in urma cu cateva zile spuneau ca scaderea preturilor este doar o corectie negativa, au inceput sa vorbeasca despre panica in randul investitorilor.



De miercuri pana joi din valoarea companiilor cotate s-a evaporat nu mai putin de un miliard de euro, iar parerea majoritara pe piata este ca scaderile se datoreaza investitorilor romani care au inceput sa vanda vazand ca piata scade. Peste aceasta s-a suprapus si faptul ca in ultimele zile nu au mai intrat ordine semnificative de cumparare din partea fondurilor straine de investitii.



"Cred ca pe pietele din regiune investitorii au inceput sa isi marcheze profiturile dupa cresterile din primele doua luni ale anului. Pietele din regiune sunt interconectate pentru ca practic investitorii institutionali sunt  aceiasi. Peste acestea la noi s-a suprapus si un sentiment de panica din partea investitorilor locali. Pe piata de la noi nu cred ca au fost iesiri semnificative de capital strain pentru ca volumul tranzactiilor a fost destul de redus," spune Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD-SocGen. El crede ca piata ar putea sa mai inregistreze cateva zile de scaderi, dar ca pana la urma isi va reveni.



Si astfel, piata romaneasca se integreaza in tabloul surorilor vecine: in primele patru zile de tranzactionare ale acestei saptamani, indicele PX50 al Bursei din Praga a pierdut 10%, Bursa din Budapesta a pierdut 6%, cea din Bulgaria a coborat cu aproape 5%.



Principalul magnet care atrage capitalurile peste Ocean este perspectiva de crestere a dobanzilor pe piata americana. Astfel, potrivit unui sondaj recent realizat de Bloomberg, dobanda de referinta a Rezervei Federale ar urma sa urce pana la 3,75% in decembrie fata de 2,5% in prezent. Adica investitorii revin la reteta clasica a castigului: randamente mai mari cu riscuri mai mici. Multi bani retrasi de pe pietele emergente au fost plasati in titluri de stat americane.



Cat priveste Romania, amploarea caderii Bursei si, eventual, a leului va arata cat de mari au fost de fapt capitalurile speculative intrate pe piata. Partea buna a lucrurilor este insa ca reorientarea investitorilor spre SUA lasa un respiro nesperat Bancii Nationale, care nu are decat sa grabeasca liberalizarea depozitelor bancare pentru nerezidenti, fara teama unor intrari de capital masive si bruste.



razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO