Prima pagina

Impozit de 10% numai pentru actiunile cumparate dupa 1 mai

Impozit de 10% numai pentru actiunile cumparate dupa 1 mai
13.04.2005, 19:51 16

Rastunare spectaculoasa a modului in care vor fi impozitate castigurile din dobanzi si cele obtinute din vanzarea de actiuni dupa data de 1 mai 2005: cota majorata de 10% va fi aplicata numai castigurilor din dobanzi aferente unor depozite constituite dupa 1 mai, respectiv numai castigurilor realizate din vanzarea de actiuni cumparate dupa 1 mai.

Cu alte cuvinte, detinatorului unui depozit bancar constituit inainte de 1 mai ii va fi retinut de catre banca un impozit de 1% pe toata perioada pana la scadenta, chiar daca aceasta depaseste data amintita. Acelasi principiu va functiona in cazul actiunilor: castigul obtinut din vanzarea unui titlu cumparat inainte de 1 mai va fi taxat cu 1% indiferent de data cand va fi vandut titlul respectiv.

Proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal a fost amendat ieri in Comisia de buget-finante a Senatului, Ministerul Finantelor renuntand la aplicarea asa-numitei metode pro-rata temporis, care presupunea impozitarea diferentiata a castigurilor obtinute inainte si respectiv dupa data de 1 mai 2005.

"Am ajuns la concluzia ca este spre binele pietei ca impozitul de 10% sa se aplice numai pentru depozitele constituite dupa 1 mai, respectiv castigurilor din vanzarea de actiuni cumparate numai dupa aceeasi data, mai ales ca in cazul Bursei puteau aparea probleme din cauza dificultatilor de reconstituire a tuturor datelor la care au fost cumparate diferite actiuni", a declarat pentru ZF Ionut Popescu (desen), ministrul finantelor.

El spune ca a acceptat acest amendament propus de senatorii din Comisia de buget-finante, evitand astfel eventuale complicatii generate de dificultatile aplicarii practice a doua trepte de impozitare atunci cand maturitatea unui depozi depasea data de 1 mai ori o actiune cumparata inainte de aceasta data era vanduta dupa intrarea in vigoare a impozitului de 10%. In aceasta problema a fost consultat si directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, care a apreciat ca ar fi mai simpla modalitatea propusa de senatori, urmand ca BVB sa realizeze un soft care sa permita inregistrarea datei de achizitie pentru fiecare actiune cumparate.

"Nu ne cramponam de pro-rata. Daca piata de capital si bancile vor lucra mai bine asa, noi suntem de acord cu amendarea ordonantei de urgenta astfel incat sa fie eliminata orice nuanta de retroactivitate", a afirmat Ionut Popescu.

Ministrul finantelor spera ca Parlamentul va reusi sa incheie dezbaterea si adoptarea ordonantei cu tot cu modificarea amintita cat mai curand posibil, adica inainte de data de 1 mai cand este prevazuta intrarea in vigoare a impozitului de 10%.

Aceasta decizie venita cu ceva mai mult de doua saptamani inainte de 1 mai poate provoca un adevarat val de cumparari de actiuni de pe Bursa, investitorii avand toate motivele sa profite de preturile scazute fata de maximele atinse in urma cu aproximativ o luna si mai ales de mentinerea cotei de 1% pentru castigul pe care il vor obtine din vanzarea de actiuni cumparate inainte de 1 mai.

Mai mult, atat timp cat nu apare un text de lege finalizat, atat ministrul finantelor, cat si Comisia de buget-finante a Senatului se expun unor posibile acuzatii de manipulare a pietei. Anuntul facut ieri nu face decat sa continue o adevarata sarabanda a modificarilor privind modalitatea de trecere de la impozitul de 1% la cel de 10%.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca in cadrul discutiilor asupra ordonantei de urgenta a mai fost facuta o propunere, inca nefinalizata, vizand definirea activitatilor dependente desfasurate de unii angajati, pentru care sa fie obligatorie plata contributiilor de asigurari sociale.

Vosganian a apreciat ca multe persoane primesc venituri de tip salarial, acestea fiind insa disimulate sub forma unor contracte de prestari servicii incheiate de angajatori cu microintreprinderi detinute de respectivii contribuabili.

Astfel, persoanele respective platesc impozite mai mici si nu achita contributiile pentru asigurari sociale.

"Am elaborat o definire a ceea ce se cheama activitate dependenta. Daca ministerul e de acord cu aceasta formula, o vom include in Codul fiscal, astfel incat persoanele care nu au sediu separat, care nu au cel putin 25% din venituri din alte activitati sa nu poata sa-si primesca veniturile aferente fara sa platesca contributii la asigurarile sociale", a adaugat Vosganian.

El a precizat ca dezbaterile asupra actului normativ nu s-au incheiat si vor continua in zilele urmatoare. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO