Prima pagina

In septembrie, productia a mai castigat teren iar consumul si-a incetinit cresterea

11.11.2005, 19:45 19

Productia industriala a crescut in luna septembrie cu 2,2% fata de aceeasi luna a anului anterior, mai rapid fata de luna anterioara, iar consumul si-a incetinit cresterea pana la un spor de 10,9% septembrie la septembrie, fata de o medie de 18% pe primele opt luni ale anului.

In acelasi timp, managerii estimeaza pentru ultimul trimestru o crestere usoara a productiei si comenzilor, mai accentuata in industria alimentara.

Statisticile arata totusi pentru retail cresteri consistente ale cifrei de afaceri, care nu sunt sustinute de cresteri asemanatoare si in domeniul productiei, ceea ce inseamna ca bunurile tranzactionate de comercianti au alta provenienta - importurile.

Per total, cifra de afaceri a companiilor din retail a crescut in primele noua luni cu 17,4% in raport cu primele noua luni din 2004, in timp ce productia industriala a crescut cu numai 1,5% fata de primele trei trimestre din 2004.

In septembrie, cifra de afaceri din comert a crescut mai lent, in principal din cauza normelor BNR de limitare a creditului in valuta, care au afectat procesul de creditare pentru consum si implicit incasarile comerciantilor.

Tot in primele noua luni, productia industriala a inregistrat o crestere mult mai slaba, de numai 1,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pana la sfarsitul anului, Grupul de Economie Aplicata estimeaza o stagnare sau cel mult o crestere usoara a volumului productiei din industrie. In trimestrul patru, preturile produselor industriale vor creste cu 1%-3%, companiile se asteapta sa obtina profituri moderate, iar disponibilizarile vor continua.

Diferenta dintre productie si consum se adanceste astfel si anul acesta, regasindu-se in volumul mare si in crestere al importurilor. In primele noua luni, valoarea marfurilor cumparate de peste granita a depasit-o cu peste 23% pe cea din primele noua luni din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO