Prima pagina

Industria arata ca ne indreptam spre recesiune

14.12.2005, 20:00 19

Valoarea adaugata bruta in industrie a crescut cu doar 0,8% pe trimestrul III al acestui an fata de acelasi trimestru din 2004, in cadere drastica fata de nivelul de plus 4% pe primele sase luni ale acestui an si cel de 6% in 2005, arata datele Institutului National de Statistica date ieri publicitatii.

Acesta este cel mai prost rezultat al valorii adaugate brute din industrie din 1999 incoace, adica de la ultima recesiune a economiei. Astfel, cresterea de doar 1,8% a produsului intern brut pe trimestrul III in 2005 fata de acelasi trimestru din 2004 poate fi explicata printr-un fenomen de structura, si nu de conjunctura - inundatiile.

Valoarea adaugata bruta a industriei reprezinta 30% din PIB, restul fiind serviciile (47%), agricultura (11%), constructiile (6%) si altele. Dar serviciile (retail, transporturi) graviteaza in jurul industriei, iar o incetinire drastica a productiei industriale poate duce si la incetinirea cresterii serviciilor, care au fost mai mari cu 9,9% pe trimestrul III.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat pentru Ziarul Financiar ca economia se confrunta cu problema restructurarii intregii industrii. "Industria nu a fost calata pe satisfacerea nevoilor populatiei. Exista un nucleu de companii, chiar privatizate, care nu sunt create sa acopere nevoi ale pietei", spune Sebastian Vladescu, comentand faptul ca multi manageri invoca cererea insuficienta drept factor care franeaza productia.

"Productia va fi tentata sa creasca pentru ca exista piata, insa cercul nu se poate inchide in 10-11 luni. I-am lasat investitorului o unealta de recapitalizare (prin introducerea cotei unice- n.red.), insa si investitiile au nevoie de un ciclu de realizare", afirma Vladescu.

Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), afirma ca stia inca din iulie ca industria a schiopatat. "Surpriza nu e foarte mare. Totusi, nu trebuie sa uitam ca industria a crescut, desi cu numai 2% (pe primele noua luni -n.red.), in timp ce agricultura a scazut semnificativ", a spus el.

Mihai Tanasescu, deputat PSD si fost ministru de finante, a spus ieri, citat de Mediafax, ca se inregistreaza cea mai modesta crestere economica din ultimii cinci ani si ca probabil ultimul trimestru va arata un regres si mai puternic. In opinia sa, daca in 2005 se va inregistra o crestere economica sub 4%, este "foarte rau".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO