Prima pagina

ING Bank a raportat un profit brut de 27,8 milioane de euro

18.03.2005, 00:00 15


Profitul brut al ING Bank Romania a crescut anul trecut cu aproximativ 30%, pana la 1.126 de miliarde de lei (27,8 milioane de euro), in timp ce activele au urcat cu 96%, atingand 50.442 de miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), a declarat ieri directorul general adjunct al bancii, Misu Negritoiu.


Potrivit datelor furnizate de banca, veniturile totale s-au ridicat la 365,8 mil. euro, fata de 50,52 mil. euro cat a raportat ING in 2003.


"Rezultatele operatiunilor bancare pentru persoane fizice au depasit asteptarile initiale", a spus Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.


"Din luna iulie a anului trecut, am inaugurat 39 de ING Office-uri in opt orase si s-au deschis peste 50.000 de conturi noi. In afara de lansarea serviciilor bancare pentru populatie, ING Bank s-a implicat in proiecte de finantare semnificative, cum ar fi cel pentru CFR Calatori si cel pentru Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale. In ultimii cinci ani, ING Bank a intermediat finantarea si a facilitat investitii straine directe in valoare de 4,3 miliarde euro", a adaugat Misu Negritoiu.


La sfarsitul anului trecut, ING Bank a urcat o treapta in clasamentul sistemului bancar dupa valoarea activelor, ajungand pe locul cinci, cu o cota de piata de 5,62%.


Negritoiu spune ca totalul activelor ar ajunge la circa doua miliarde de euro adaugand tranzactiile inregistrate direct la Amsterdam, in conditiile in care ING opereaza in Romania cu regim de sucursala.


De asemenea, el adauga ca majorarea de venituri din 2004 a venit in principal din cresterea volumului de activitati, inclusiv ca urmare a intrarii pe piata de retail din a doua jumatate a anului, in timp ce comisioanele si taxele percepute clientilor au scazut.


Creditele au atins o pondere de circa 50% in bilantul bancii, nivel peste media pietei.


Anul trecut, ING si-a consolidat pozitia de lider in asigurari de viata, cu o cota de 40%. Activitatea de asigurari a adus un profit de 4,9 milioane euro, in crestere cu 32,5%.


Proiectele bancii pentru 2005 vizeaza continuarea extinderii retelei de unitati specializate pentru retail, astfel incat sa devina operationale 100 de ING Office-uri localizate in 16 orase. De asemenea, reteaua de sucursale care ofera servicii clientilor companii va creste cu inca trei - Iasi, Sibiu si Arad, urmand sa ajunga la un total de 16.


Misu Negritoiu spune ca pachetul de produse va fi completat in curand cu leasingul financiar. Se vor adauga scontarile de cecuri, factoringul, derivativele de credit si debitarea directa.


Negritoiu a declarat ca banca se va extinde pe sectorul de retail dupa o strategie inversa fata de cea aplicata la relatia cu marile companii. Astfel, banca va avea o abordare de sus in jos si va oferi in prima faza mai mult servicii financiare decat credite.


Oficialul ING a adaugat ca dupa formarea unei mase critice de clienti banca va oferi o gama completa de produse bancare pentru toate categoriile de clientela atat la nivel de firme, cat si pentru populatie.


Potrivit estimarilor bancii, cota de piata pe segmentul serviciilor pentru companii este de circa 10%, in conditiile in care peste 80% din multinationale si 60% din companiile locale mari lucreaza cu ING.


Misu Negritoiu arata insa ca operatiunile realizate pentru societatile multinationale au ajuns sa aduca numai o treime din veniturile totale ale bancii, in favoarea clientilor societati locale. El admite ca ING inca nu conteaza pe piata firmelor mici, insa atacarea acestui segment reprezinta o prioritate. De asemenea, sunt in pregatire produse de retail destinate microintreprinderilor.



De altfel, serviciile de retail reprezinta deja 10% din activitatea bancii.



Venituri de 75,9 mil. euro din asigurari


ING Asigurari de Viata a inregistrat venituri din prime de 75,9 milioane de euro, in timp ce valoarea totala a activelor a ajuns la 167,6 milioane euro,, continuand tendinta ascendenta inregistrata in ultimii ani. "Numai anul trecut am emis peste 58.000 de polite noi, prin intermediul portofoliului nostru de 14 produse de asigurari de viata pentru persoane si 9 produse de asigurari pentru companii, mentinandu-ne astfel pozitia de lider pe segmentul de asigurari de viata", a spus Bram Boon, director general executiv la ING Asigurari de Viata.


"Pe piata asigurarilor de viata, intentionam sa ne consolidam pozitia de lideri prin gasirea unor noi segmente de piata si explorarea de canale noi de distributie, solutii care speram ca vor contribui la expansiunea bazei noastre de clienti", a spus Bram Boon.


El a adaugat faptul ca ING  considera ca are de jucat un rol important pe piata pensiilor private si este gata sa puna la dispozitia autoritatilor sprijinul si experienta substantiala acumulata in alte tari pentru a contribui la accelerarea reformei pensiilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO