Prima pagina

ING vrea sa castige piata de retail cu masini inteligente

ING vrea sa castige piata de retail cu masini inteligente
16.07.2004, 00:00 18



La zece ani de cand a venit in Romania si dupa tatonari indelungate, banca olandeza ING s-a hotarat sa intre pe piata serviciilor pentru persoane fizice. Iar pentru a recupera timpul pierdut in favoarea concurentei pariaza pe solutii tehnologice de ultima ora care inlocuiesc sucursala traditionala cu doua masini inteligente si ii permit astfel sa atinga o buna acoperire teritoriala in timp scurt si cu costuri reduse.



"E drept ca avem un handicap legat de faptul ca, dupa zece ani, piata ne percepe ca pe o banca pentru companii. Credem insa ca vom schimba aceasta perceptie printr-o expansiune rapida, astfel incat in decurs de un an si jumatate sa operam a treia retea ca marime de pe piata", a declarat ieri Paul Prodan, director general adjunct al ING Bank, responsabil cu dezvoltarea proiectului, la inaugurarea primului ING Office.



Prin conceptul de Self"Bank adus in premiera pe piata romaneasca, clientul nu mai are nevoie sa astepte la ghiseu pentru ca un functionar sa ii intermedieze realizarea operatiunilor dorite.



Plata unei facturi, transferul de sume dintr-un cont in altul, inclusiv la alta banca, retragerea de numerar, verificarea situatiei financiare, se pot face prin intermediul a doua terminale electronice, urmarind cu degetul pe ecranul digital un set de instructiuni usor de inteles, care ghideaza fiecare pas al operatiunii. Fara hartii si semnaturi, ci doar prin introducerea unui cod numeric de identificare.



Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank, spune ca numarul locatiilor va depasi 50 pana la sfarsitul anului. Conform programului initial, obiectivul era de 75 de unitati, extinderea fiind insa relativ intarziata de formalitatile legate de inchirierea spatiilor necesare. Numai in urmatoarele doua luni, vor fi operationale 25 de locatii in Bucuresti, Timisoara, Brasov si Constanta.



Proiectul a devenit singura varianta de expansiune rapida pe piata de retail, respectiv de mentinere in topul primilor jucatori din sistem, dupa ce banca a renuntat la scenariul unei achizitii. La sfarsitul lui 2003, ING era a sasea banca dupa valoarea activelor, cu 14 sucursale cu servicii pentru companii.



Potrivit directorului general al ING Romania, Dirk Serbruyns, valoarea investitiei in reteaua de retail se ridica la mai multe milioane de euro. Primul segment de clienti vizati il constituie persoanele tinere, care folosesc intens computerul si telefonul mobil.



Ce stiu sa faca masinile ING?



Bancomat+ rezolva operatiunile cu numerar: nu numai retrageri, ca in cazul bancomatelor clasice, ci si depuneri. Masina primeste intr-un sertar bancnotele ca atare, nu incluse in plic, in orice ordine si de valori diferite. De asemenea, accepta bancnota de 1 milion de lei, spre deosebire de alte ATM-uri.



Noutatea absoluta o reprezinta cealalta masina, Multimatul. Aceasta se ocupa de operatiunile efectuate direct in conturi, care nu implica numerar - transfer intre un cont deschis la ING si un cont deschis la orice alta banca de pe teritoriul Romaniei prin introducerea numarului de cont dorit, de exemplu, sau un schimb valutar intre conturi. Aceeasi masina permite plata de facturi, la telefon fix si mobil, gaze sau electricitate, prime de asigurare, alte taxe. In curand, vor fi introduse in memoria computerului numerele conturilor principalilor furnizori de astfel de servicii pentru usurarea operatiunilor. In caz de nevoie, o linie telefonica directa cu un functionar din banca asigura asistenta necesara. Aceasta daca operatiunea se realizeaza dupa ora 18.30, pana la care in fiecare locatie se afla un manager de birou. Multimatul ofera date privind situatia financiara la un moment dat, permitand tiparirea de extrase de cont.



O singura masina asemanatoare ca principiu, facilitand plata facturilor prin introducerea unei sume de bani in plic, a fost adusa in Romania de Citibank, anul trecut, insa banca amana extinderea acestui serviciu practic.



Accesul la cele doua masini ale ING se face cu ajutorul unui card ING Visa Electron, emis o data cu deschiderea unui cont curent in lei (Cont'ROL), care imbina caracteristicile unui cont de depozit - singura etapa in care clientul nu poate ocoli birocratia bancara specifica.



In cazul in care clientul opteaza ca veniturile lunare sa-i fie virate in contul respectiv, banca ii pune la dispozitie si o linie de credit personal (ExtraROL), avand ca plafon maxim de trei ori venitul lunar.



In prezent, dobanda oferita la depozitul constituit este de 13% pe an pentru o suma minima de 7 milioane de lei. Pentru depozite mai mici, banca bonifica numai o dobanda la vedere, de 0,5%.



Pentru linia de credit, ING percepe o dobanda de 27%, ceea ce conduce la o dobanda neta de 14%. Transferul din ExtraROL in Cont'ROL se face gratuit, prin Multimat sau prin telefon. Rambursarea creditului este automata, banca transferand in ziua de 2 a fiecarei luni 10% din suma utilizata plus dobanda calculata pentru aceasta. Clientul decide insa nivelul total al rambursarii. Pentru suma nefolosita din linia de credit nu se percepe dobanda.



Bancomatele ING sunt destinate exclusiv clientilor bancii si nu altor posesori de carduri Visa.



ING incearca sa-si atraga clientii in primul rand prin avantaje de ordin practic. "Nu trebuie sa te mai invoiesti de la serviciu ca sa prinzi banca deschisa, avand in vedere ca, de regula, programul e restrictiv, nu mai esti nevoit sa stai la coada sau sa risti sa nimeresti in pauza de masa a functionarului", spune Misu Negritoiu.



Cele doua terminale sunt disponibile 7 zile pe saptamana, intre orele 7:00 si 23:00.



Costul estimativ al dotarii unei locatii este de circa 50 milioane de euro, de aproximativ 10 ori mai mic decat cel al unei sucursale clasice, ceea ce permite extinderea retelei cu inca 100 de unitati in 2005.



Locatiile inchiriate nu apar in bilantul ING, functionand in regim de franciza. De asemenea, consultantii bancari care le administreaza nu sunt angajati ai bancii, ei fiind platiti in sistem comisionar, cu un procent din volumul de faceri al unitatii.



ING Bank Romania isi mentine statutul de sucursala a bancii mama din Olanda.



"Fiind sucursala, ING are anumite limite in dezvoltarea unei retele, insa aceasta solutie de varf ii permite sa concureze cu retelele puternice deja existente, adancind concurenta", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, prezent la inaugurarea noilor servicii bancare. razvan.voican@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO