Prima pagina

Inregistrarea proprietasii dureaza 6 luni in Romania

15.09.2004, 00:00 14



In Romania este nevoie de 170 de zile pentru a inregistra o proprietate, fata de o medie regionala de 133 de zile, respectiv 34 de zile in tarile membre OECD. In termeni procedurali, este vorba de opt pasi in loc de patru in economiile occidentale.



Indicele rigiditatii angajarii si concedierii unui salariat se ridica la 63, comparativ cu 41,8 in regiune si 34,4 in OECD.



Transparenta fata de investitori este redusa: 2 puncte, fata de 5,6 in tarile OECD. Obtinerea executarii unui contract prin justitie dureaza 335 de zile in Romania, fiind nevoie de nu mai putin de 43 de pasi procedurali, fata de o medie de 229 de zile in OECD, respectiv 19 pasi.



Asa arata in linii mari mediul de afaceri romanesc, coform ultimelor evaluari facute de Banca Mondiala la jumatatea acestui an. Calitatea mediului de afaceri inca dominat de birocratie va fi analizata si in raportul de tara pe 2004 al Comisiei Europene, in acest domeniu regasindu-se numeroase caracteristici cerute de un statut de economie de piata functionala atat de ravnit la Bucuresti.



Chiar daca distanta fata de media regionala s-a scurtat simtitor, diferenta fiind in cateva cazuri favorabila Romaniei, decalajul fata de conditiile in care se fac afaceri in economiilor occidentale ramane substantial.



Cele mai slabe punctaje sunt inregistrate la capitolul privind obtinerea executarii unui contract in urma verdictului judecatorului, la birocratia legata de transferul unui titlu de proprietate, precum si la transparenta informatiilor privind situatia financiara a unei companii.



Expertii Bancii Mondiale au criticat constant rigiditatea reglementarilor privind piata fortei de munca, intarind plangerile investitorilor straini. Rigiditatea este evaluata printr-un indice cu valori de la 0 la 100, valorile mair mari indicand o situatie mai nefavorabila investitorilor. Cele mai mari diferente fata de OECD sunt inregistrate in privinta dificultatii cu care un patron isi poate concedia salariatul.



Gradul de protectie al investitorilor printr-o transparenta adecvata a informatiilor privind situatia financiara a unei companii este evaluat, de asemenea, printr-un indice cu valori de la 0 la 7, un punctaj minim indicand lipsa transparentei. De-abia din 2005 companiile romanesti trec pe scara larga la aplicarea standardelor internationale de contabilitate si a procedurilor de auditare a situatiilor financiare, ceea ce va imbunatati transparenta, increderea bancilor si a investitorilor.



Banca Modiala a numarat nu mai putin de 43 de proceduri din momentul in care detinatorul unei creante initiaza o actiune in justitie pentru a-si recuperea banii si pana cand obtine ceva. Durata intregului proces este estimata la 335 de zile, in scadere usoara fata de anii trecuti si chiar ceva mai scurta comparativ cu media regionala. Costurile aferente se ridica la 12,4% din valoarea creantei, fata de 10,8% in tarile OECD.



Cat priveste lichidarea unei afaceri prin procedura falimentului, procesul poate dura pana la 4,6 ani, cu o rata de recuperare de 6,9 centi la un dolar, fata de o medie de 72,1 centi la dolar in OECD.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO