Prima pagina

Isarescu ii lasa pe bancheri sa respire o luna

Isarescu ii lasa pe bancheri sa respire o luna

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

10.08.2006, 19:56 15

Banca Nationala a hotarat ieri sa mentina dobanda de interventie la nivelul de 8,75% pe an, fara sa mai adopte si alte masuri, preferand sa astepte pentru a vedea daca piata creditului incetineste sau isi continua cresterea. Urmatoarea sedinta va avea loc pe 27 septembrie.
Dupa sedinta de ieri a Consiliului de Administratie, bancherii au rasuflat usurati, pentru ca in ultima luna au avut numai probleme dupa deciziile anterioare ale BNR - cresterea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei. Aceste decizii le-au luat mai multi bani din seifuri si au majorat costurile de imprumut de pe piata interbancara. Sunt multe banci care au deficit de lei si sunt nevoite sa plateasca dobanzi de 10%-12% pe interbancar pentru a lua bani pe termen scurt. O parte din banci chiar au inceput sa majoreze dobanzile la depozite, in speranta ca vor reusi sa atraga bani de la populatie.
BNR a anuntat ieri dupa sedinta o noua tinta pentru inflatia in anul 2008, de 3,8%, pastrand intervalul de abatere agreata de plus sau minus un punct procentual. BNR nu mentioneaza nimic despre inflatia de anul viitor, tinta formulata anterior fiind de 4%, cu un interval de abatere de plus sau minus un punct procentual. In paralel, autoritatea monetara anunta ca va mentine un control ferm al lichiditatii din piata monetara.
BNR arata ca decizia de a mentine neschimbate conditiile monetare este fundamentata pe evolutia mai buna decat anticipase a inflatiei.
"Indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decat prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile, dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare", se arata in comunicatul BNR.
In luna iunie, banca centrala a luat masuri dure pentru temperarea creditarii in lei, care accelerase simtitor din toamna trecuta. Atunci, BNR a hotarat majorarea dobanzii de interventie cu un sfert de punct procentual, pana la 8,75%. Masura mai dura a fost insa majorarea ratei de constituire a rezevelor minime obligatorii (RMO) la lei cu patru puncte procentuale, la 20%. Rata rezervelor reprezinta suma pe care bancherii trebuie sa o lase la BNR din depozitele pe care le atrag.
Hotararea de ieri a BNR vine in contextul in care banca centrala a Statelor Unite a decis marti sa intrerupa seria de 17 majorari consecutive ale dobanzii la dolar, mentinand-o la 5,25% pe an. La inceputul acestei luni, Banca Centrala Europeana a decis majorarea dobanzii la euro cu un sfert de punct procentual, pana la 3% pe an. In acelasi timp, mai multe banci centrale din regiunea Europei Centrale si de Est au decis in ultimele luni inasprirea conditiilor monetare.
Intr-un sondaj realizat marti de ZF, doar trei din sapte analisti intervievati au anticipat ca BNR nu va modifica la aceasta sedinta conditiile de politica monetara.
Ce spun acum analistii?
"Decizia de ieri nu ar trebui sa fie inteleasa ca fiind expresia unei relaxari. Astfel, ma astept ca autoritatea monetara sa continue prin a monitoriza cu aceeasi doza de vigilenta evolutia economiei in ansamblu", spune analistul financiar Florian Libocor. El anticipase ca BNR nu va intari conditiile monetare la aceasta sedinta. Libocor spune ca, cel putin din perspectiva citirii cifrelor, tinta propusa de BNR in colaborare cu guvernul pentru 2008, de 3,8%, cu putin sub cea pentru anul urmator, sugereaza o buna colaborare intre cele doua autoritati, ceea ce ar trebui sa permita continuare procesului de dezinflatie.
Florin Catu, economistul-sef al ING Bank, care vedea posibile modificari ale RMO si miza pe mentinerea dobanzii, noteaza ca ieri a avut loc o schimbare de discurs din partea BNR privind justificarile masurilor de politica monetara. "Banca Nationala s-a uitat ieri mai mult la performanta buna a dezinflatiei decat la expansiunea creditului si a cererii de consum", spune Catu. In a doua parte a anului, considera el, vom avea o mai mare volatilitate pe curs, iar acest fapt va determina noi majorari ale dobanzii de interventie a BNR, pana la cel putin 9,25%.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, care anticipase corect decizia BNR, spune acum ca se asteapta ca dobanda sa ramana nemodificata pana in primul trimestru al anului viitor. Dumitru considera ca banca centrala ar putea sa realizeze intarirea conditiilor monetare prin pastrarea nivelului de dobanda actual pe o perioada mai lunga, in conditiile in care cealalta varianta, a unui ciclu de crestere-descrestere in acest interval, ar putea genera presiune pe curs. El considera ca autoritatea monetara ar putea sa recurga la noi majorari ale RMO in cazul in care creditarea nu incetineste conform asteptarilor.
Deciziile de ieri nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra cursului, considera Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank. Comunicatul BNR a venit ieri dupa inchiderea pietelor locale, insa nici jucatorii straini cu expunere pe leu de pe pietele off-shore nu au reactionat.
Pana la anunutarea deciziei de ieri, datele privind inflatia pe luna iulie, unul dintre cei mai importanti indicatori urmariti de BNR, nu erau disponibile. INS ar trebui sa publice aceste date abia astazi.
"Desi estimam inflatia din iulie la 0,8%, avem informatii ca nivelul real ce va fi raportat maine de Statistica va fi mai jos de atat", a declarat ieri Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Cu alte cuvinte, BNR a luat decizia de ieri avand in vedere si nivelul scazut al inflatiei din iulie, cand piata astepta ca majorarile de accize si scumpirea gazelor naturale sa aduca noi presiuni pe inflatia lunara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO