Prima pagina

Isarescu mai vrea un mandat la BNR

18.08.2004, 00:00 4



Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), va candida pentru un nou mandat de conducere a bancii centrale. Actualul mandat, impreuna cu cel al intregului Consiliu de Administratie, expira pe 19 decembrie.



"Guvernatorul nu este interesat de politica, a plecat la drum cu doua obiective cardinale - leul greu si tintirea inflatiei, iar pentru a le duce la bun sfarsit va candida pentru un nou mandat", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu.



Isarescu detine functia de guvernator incepand din 1990.



Cum mandatul se incheie imediat dupa organizarea alegerilor parlamentare, cand s-ar putea sa nu aiba cine sa decida componenta Consiliului de Administratie al BNR, este probabil ca numirile sa aiba loc in cursul toamnei, inainte de perioada electorala. In acest caz, PSD isi va spune cuvantul in privinta componentei noului Consiliu de Administratie si implicit a conducerii executive.



BNR este condusa de un Consiliu de administratie format din 9 membri alesi de Parlamentul Romaniei la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere. Atat criteriile de selectie, propunerile, cat si validarea acestora sunt prerogative ale Parlamentului.



Potrivit noului statut al BNR, numirile se fac pe o perioada de cinci ani, fara limite privind reinnoirea mandatelor.



Revocarea se face tot de Parlament in cazul neindeplinirii conditiilor pentru exercitarea functiei sau ca umare a unor "abateri grave".



Dintre cei 9 membri ai actualului Consiliu de Administratie, 4 apartin direct structurii executive permanente a BNR: Guvernatorul, Mugur Isarescu, si cei trei Viceguvernatori - Emil Iota Ghizari, prim-viceguvernator, Cristian Popa si Mihai Bogza. Ceilalti 5 membri nu sunt salariati ai BNR, nu pot fi parlamentari si nu pot face parte, potrivit legii, din justitie sau din administratia publica, pentru evitarea oricaror situatii de conflict de interese.



La inceputul anului, conducerea BNR lua in calcul varianta unei prelungiri a mandatului actual pana dupa organizarea noului Parlament.



Isarescu conduce BNR de 14 ani, fiind cel mai longeviv demnitar de dupa 1990. El are o sustinere puternica din exterior, in special din partea organismelor financiare internationale. Guvernatorul admite ca unul din obiectivele la care mai are de lucrat este reducerea inflatiei, Romania fiind in continuare tara cu cea mai ridicata rata, inflatia anuala ramanand probabil si in acest an la doua cifre.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO