Prima pagina

Isarescu nu exclude o majorare de dobanda astazi

27.06.2006, 20:05 15

Cresterea dobanzilor pe plan international si deprecierea recenta a leului creeaza Bancii Nationale spatiul de manevra necesar majorarii dobanzii de politica monetara pentru a contracara inflatia, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters cu o zi inaintea sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
"Nu pot sa spun ca nu va urma o intarire suplimentara a politicii monetare", a raspuns Isarescu intrebat fiind daca ar fi necesara o majorare a dobanzii pentru readucerea inflatiei in intervalul de 4-6% tintit de BNR.
Guvernatorul urmeaza sa anunte oficial astazi la ora 15:30 rezultatul votului din Consiliul de Administratie in privinta unei eventuale majorari a dobanzii.
Isarescu a declarat ca nu intrevede semne de inrautatire a tendintelor privind inflatia, insa este probabil ca aceasta sa se situeze la sfarsitul anului cu putin peste tinta stabilita de banca centrala.
"In acest context ar creste probabilitatea ca rata de dobanda sa urce", a afirmat seful bancii centrale.
El a adaugat ca in prezent exista conditii care usureaza o decizie a BNR de majorare a dobanzii, spre deosebire de situatia din ultimele luni.
"Avand in vedere trendul vizibil de crestere a dobanzilor atat in Statele Unite, cat si in zona euro, diferentialul de dobanda se ingusteaza, iar spatiul nostru de manevra se largeste", a spus Isarescu.
El se declara multumit si de corectia suferita de leu in ultima perioada, considerand ca aceasta ofera bancii centrale un respiro si mai mare.
"Cresterea dobanzii este mai rationala in acest moment decat in perioada anterioara de apreciere irationala a leului", a mai spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO