Prima pagina

Isarescu nu se lasa pana nu scumpeste creditul in valuta

28.07.2005, 19:53 15

Banca Nationala este gata sa recurga la o majorare a ratei rezervelor minime obligatorii in valuta pe care bancile comerciale le constituie lunar din sumele atrase, pentru a continua masurile de descurajare a creditului in moneda straina, a declarat pentru Ziarul Financiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Trebuie sa descurajam creditul si pentru ca in contextul actual posibilitatile de utilizare a dobanzii ca instrument antiinflationist sunt limitate, nu avem decat sa apelam la instrumente cantitative, respectiv la reducerea in continuare a rezervelor minime la lei si la majorarea celor la valuta. Suntem gata sa o facem", a afirmat guvernatorul.

El nu a dat detalii privind nivelul la care ar putea urca procentul din sumele in valuta atrase de banci care ar urma sa fie imobilizat la BNR, acesta fiind in prezent de 30%. Desi reprezinta un element de cost substantial, bancile comerciale au reusit sa-l absoarba datorita pretului scazut al finantarilor externe, de multe ori de la banci mama, precum si volumului in crestere al creditelor acordate din sursele respective.

Mugur Isarescu a mai spus ca a semnat ieri varianta finala a normelor privind limitarea riscului de credit, urmand ca acestea sa intre in vigoare probabil la inceputul lunii septembrie. De asemenea, guvernatorul a declarat ca BNR lucreaza la un proiect de reglementare a activitatii societatilor de credit nebancare, care sunt in prezent nesupravegheate, desi reprezinta un debuseu important pentru creditul de consum.

Seful bancii centrale arata ca solutia unei majorari a dobanzii ar fi contraproductiva in conditiile intrarilor mari de capital strain si ale aprecierii cursului. "Pentru ca avem aceste dileme legate de folosirea parghiilor si pentru a evita o problema de credibilitate a instrumentului reprezentat de dobanda, apelam in continuare la instrumente cantitative", spune Mugur Isarescu.

Banca Nationala a facut un prim pas in aceasta directie in luna februarie, cand a decis aplicarea ratei de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci. Ulterior, in aprilie, a redus dobanda bonificata rezervelor in euro de la 1% la 0,7%.

In ciuda acestor masuri, dinamica creditului denominat in valuta (care in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii noua ani) a devansat-o semnificativ pe cea a componentei in lei, asa ca la inceputul acestei luni Consiliul de Administratie al BNR a hotarat extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30% asupra tuturor pasivelor in valuta ale bancilor comerciale, in incercarea de a determina o scumpire a creditelor in valuta.

Cu toate acestea, bancile comerciale continua sa promoveze acest tip de credite, la dobanzi scazute, aratand ca inca pot absorbi costurile suplimentare determinate de masurile de ordin administrativ adoptate de BNR. De altfel, luna viitoare se implineste un an de cand banca centrala a majorat rata rezervei minime obligatorii in valuta de la 25% la 30% si chiar daca decizia a starnit la vremea respectiva proteste vehemente din partea bancilor comerciale, creditul in valuta a continuat sa-si accelereze cresterea, pana la ritmuri de 64%.

In aceste conditii, BNR se arata gata sa incerce din nou sa apese pe frana. Iar actiunea directa asupra creditului in valuta este impusa de preponderenta acestuia in totalul creditului neguvernamental, de peste 60%.

Pe de alta parte, aceasta situatie ar submina serios eficienta unei eventuale decizii a BNR de a folosi dobanda pentru a tempera cresterea creditului. "Majorarea dobanzii ne-ar ajuta doar daca am sti ca bancile ar majora la randul lor dobanda la depozite pentru a mai stimula economisirea, insa nu avem siguranta ca ar face-o", afirma guvernatorul BNR, avand in vedere experienta reactiilor bancilor la masuri de modificare a dobanzii.

De asemenea, el spune ca majorarea dobanzii la lei nu ar atinge creditul in valuta - adica tocmai cel care creeaza probleme - ci doar creditul in moneda nationala, care nici macar nu creste inca prea repede. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO