Prima pagina

Isarescu promite un euro mai stabil, dar un dolar mai vioi

18.02.2004, 00:00 16



Euro va fi mai stabil anul acesta pe piata valutara de la Bucuresti dupa saltul de 16,8% inregistrat in 2003, deprecierea leului fata de moneda unica urmand sa nu depaseasca 10%, in conditiile in care volatilitatea transmisa de piata externa se va transfera asupra cursului leu/dolar, a afirmat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, la o conferinta privind integrarea in UE organizata de Bucharest Business Week.



Anul trecut, leul s-a apreciat in termeni reali fata de un cos valutar in care euro detinea o pondere de 60%, insa s-a depreciat, tot in termeni reali, in raport cu moneda europeana, in contradictie cu obiectivul de convergenta la UE. Isarescu spune ca, o data cu majorarea ponderii euro in cos la 75%, dolarul ramanand cu 25%, evolutiile de anul trecut se vor inversa, cu fluctuatii mai mari ale cursului leu/dolar si un curs leu/euro ferit de instabibilitati.



De fapt, piata a consemnat in ultima vreme miscari din ce in ce mai semnificative ale cotatiilor leu/dolar ca reactie la mutarile pietei externe, care nu se mai reflecta fidel in modificari ale cursului leu/euro, asa cum se intampla in 2003.



Guvernatorul BNR afirma ca aprecierea reala a leului este esentiala pentru a sustine tendinta de scadere a inflatiei, bazata pe stabilitatea ratei de schimb leu/euro. "Aprecierea trebuie sa continue si dupa aderare, inca 10-15 ani, pentru ca Romania sa recupereze decalajele fata de UE", spune Mugur Isarescu.



Anul trecut, rata medie a inflatiei a scazut la 15,3%, fata de 22,5% in anul precedent. "Din cauza inflatiei inca ridicate este greu sa vorbim de dobanzi pe termene lungi pe piata romaneasca si probabil mai este nevoie de 5-7 ani pentru a ajunge acolo", a declarat Isarescu. Guvernatorul spune ca o crestere a salariilor peste dinamica productivitatii si o eventuala majorare a deficitului cvasifiscal sunt principalii factori care ar putea crea dificultati in atingerea tintei de inflatie pe 2004, de 9%, calculata decembrie la decembrie.



"Orice intarziere in reformele structurale aduce presiuni inflationiste suplimentare. Masurile de reforma nu pot fi substituite perfect prin politici monetare", a afirmat Isarescu. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO