Prima pagina

Isarescu: Rezerva BNR de peste 10 mld. euro inseamna rating mai bun si curs stabil

06.09.2004, 00:00 18

Depasirea cotei de 10 miliarde de euro de catre rezervele internationale administrate de Banca Nationala da credibilitate tarii si contribuie la imbunatatirea ratingului, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
De asemenea, seful bancii centrale spune ca nivelul actual "optim" al rezervei internationale garanteaza o "elativa stabilitate"a cursului de schimb, fara eforturi suplimentare ca in trecut.
"Cand spun ca rezerva a ajuns la un nivel optim am in vedere cu deosebire raportarea la importurile de bunuri si servicii; optim insemnand acoperirea a 3-6 luni de importuri. Dar optim inseamna in egala masura raportarea confortabila la serviciul datoriei externe. Din ambele puncte de vedere nivelul e optim, importanta fiind si tendinta de crestere aproape neincetata a rezervei internationale cu ritmuri mai mari decat cele ale expansiunii importurilor", a declarat Mugur Isarescu.
Rezervele internationale ale BNR (devize plus aur) au depasit in premiera la sfarsitul lunii august pragul de 10 miliarde de euro, in conditiile in care rezervele valutare se situau la 9.331,5 milioane euro, pe seama cumpararilor masive de valuta, iar valoarea rezervei de aur a urcat la 1.141,2 milioane euro. Gradul de acoperire a importurilor a ajuns astfel la echivalentul a 3,9 luni. Bulgaria, de exemplu, isi acopera sase luni de importuri, cu o rezerva de 6,1 miliarde de euro, in timp ce banca centrala a Poloniei administreaza 27,2 miliarde de euro, care acopera circa 4,8 luni de importuri.
BNR are in prezent in administrare o suma care reprezinta circa 18% din produsul intern brut al Romaniei si care poate aduce ea insasi venituri importante de pe urma unor plasamente profitabile. Managementul unei asemenea sume implica insa si costuri importante, pe care oficialii bancii centrale le si invocau pana acum un an pentru a explica o anumita prudenta in cresterea rezervei.
Majorarea constanta a rezervei valutare mai ales de la inceputul acestui an poate fi privita si ca rezultat a doua constrangeri convergente carora BNR a trebuit sa le gaseasca raspuns: pe de o parte nevoia unei cat mai confortabile acoperiri a volumului lunar de importuri in continua crestere, pe de alta necesitatea unei temperari a tendintei de apreciere a leului chiar in temeni nominali, pe fondul excesului de valuta care se cere drenat din piata.
"Soliditatea rezervei internationale este data inclusiv de faptul ca in anii din urma cresterea continua a acesteia nu a mai fost legata de imprumuturi de la FMI sau de pe pietele internationale de capital. Sursele cresterii s-au dovedit a fi mai ales cumpararile de pe piata interna, incasarile din privatizari si din alte investitii straine directe", spune guvernatorul.
Rezerva este unul din principalii indicatori la care se uita agentiile de rating pentru a evalua riscul de tara. Romania asteapta in aceasta toamna revizuiri pozitive ale calificativelor de risc, un element important luat in calcul de agentiile de rating fiind raportul anual al Comisiei Europene.
Fitch a acordat recent Romaniei o perspectiva pozitiva de ameliorare a calificativelor de risc de tara, fiind insa de asteptat ca prima crestere de rating sa vina de la Standard&Poor's, care crediteaza de mai multa vreme Romania cu o perspectiva favorabila.
Intrarile importante de valuta pe piata au permis bancii centrale sa cumpere sume record pentru consolidarea rezervei, fara a afecta insa stabilitatea cursului de schimb, ba dimpotriva. Asa se face ca leul a continuat sa se aprecieze sensibil in termeni reali fata de cosul valutar.
"Banca centrala are astfel posibilitatea sa-si construiasca politica monetara in principal pe stabilitatea preturilor si mai putin pe evolutia cursului de schimb. BNR intra intr-o etapa extrem de importanta, apropiindu-se in privinta politicii monetare de standardele Bancii Centrale Europene", a declarat guvernatorul BNR.
Constructia rezervei pana la nivelul record de peste 10 miliarde de euro a durat insa multa vreme.
"Romania si-a pierdut repede rezerva valutara mostenita de la vechiul regim, de circa 1,5 miliarde de dolari. Inca din prima jumatatea a anului 1990 criza de valuta s-a accentuat si s-a agravat. Refacerea rezervei valutare era o urgenta, insa procesul s-a dovedit extrem de dificil", arata Isarescu. Motivul ?
Dupa mai mult de 10 ani de fortare a exporturilor si de blocare a importurilor, de catre vechiul regim, dupa evenimentele din decembrie 1989 a iesit la iveala violent foamea de importuri, ceea ce a facut ca deficitul comercial sa devina cronic si sa ia amploare din ce in ce mai mare.
"Desi Romania nu avea datorie externa, am intampinat mari dificultati in a reintra pe pietele internationale de capital. Dar fara imprumuturi externe formarea unei rezerve internationale credibile - obsesie puternica a BNR si a tuturor guvernelor de dupa 1990 - era un obiectiv imposibil de infaptuit. Acum, la 14 ani de la inceperea reformei bancare in Romania, in septembrie 1990, nivelul rezervei internationale este optim si consolidat", mai spune guvernatorul BNR. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO