Prima pagina

Leul ajunge peste noapte cea mai valoroasa moneda din Est

Leul ajunge peste noapte cea mai valoroasa moneda din Est
01.03.2005, 00:00 17

Prin taierea a patru zerouri din coada monedei nationale, BNR face peste noapte din leul romanesc cea mai valoroasa moneda din regiune. Cel putin pe hartie, pentru ca un leu va cumpara la cursul BNR peste 8 coroane cehe, ceva mai mult de un zlot polonez sau peste 66 de forinti maghiari.


"Leul nou este dupa aceasta taiere de zerouri mai puternic. Este o maniera improprie de a ne exprima, dar are o valoare nominala mai mare decat cea a monedelor tarilor vecine", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, in ajunul primei etape a denominarii care presupune, de astazi si pana la 30 iunie anul viitor, afisarea paralela a preturilor in lei vechi si noi.


Incepand de astazi, listele de cursuri valutare publicate de BNR, precum si cele afisate de bancile comerciale vor aparea cu doua variante de cotatii, in lei vechi, dar si in lei noi, dupa modelul 1 euro a 3,6422 lei.


Si cum BNR nu crede ca vom putea inlocui leul cu euro inainte de 2012-2014, iata unul dintre avantajele denominarii: vom fi mai credibili cand vom ajunge sa putem circula cu lei prin Europa.


"Ganditi-va ce ar insemna Romania cu atatea zerouri inca sapte-noua ani de acum inainte, inclusiv un leu care inevitabil va deveni total convertibil, va avea si circulatie internationala, si mai e o chestiune de luni; sa circule cu o coada atat de imbarligata. Va fi si greu sa fie perceput ca leu convertibil de catre straini", spune seful bancii centrale, adaugand ca "de multe ori forma influenteaza fondul".


Insa pana sa putem schimba lei in afara tarii, denominarea promite un alt avantaj de ordin practic: "se va da rest", asigura Isarescu, precizand ca stie ca romanii sunt deranjati ca in prezent unii comercinati nu dau rest, invocand tocmai lipsa maruntisului.


El spune ca banul nou (1 leu nou a 100 bani) va avea dimensiunile unui cent si va fi introdus in circulatie in cantitate suficienta.


"La un pret de 1,99 lei noi, te duci cu 2 lei si primesti un banut rest si cred ca asa este normal. Asta inseamna ca banul va avea valoare si banul se va da rest", afirma Isarescu.


De astazi, comerciantii sunt obligati sa afiseze preturile atat in lei vechi, cat si in lei noi.


Guvernatorul BNR insista asupra faptului ca de-abia dupa 1 ianuarie 2007 se va putea vorbi despre "preschimbarea" leilor vechi in lei noi in sensul strict al unei operatiuni la ghiseul bancar, insa si atunci fara comision. Schimbul va putea fi realizat numai la sucursalele BNR si la anumite banci comerciale numite prin ordin al guvernatorului.


El a tinut ieri sa raspunda atentionarilor conform carora banca centrala nu a dus o campanie sustinut de informare a publicului. "Suntem total in grafic. Am considerat ca nu era necesar sa cream zgomot suplimentar inainte de inceptul afisarii duale a preturilor", sustine Isarescu.


BNR a hotarat ca zilele de joi, 30 iunie, si vineri, 1 iulie, sa fie declarate zile lucratoare nebancare in relatia cu publicul, insa lasa la latitudinea fiecarei banci sa decida daca va intrerupe activitatile cu clientii in ambele zile.


"Pare o chestie simpla, dar ca orice schimbare provoaca reactii emotionale", admite seful bancii centrale, sustinand insa ca increderea in moneda nationala va creste prin faptul ca o paine va putea fi cumparata cu o moneda de 50 de bani.


El a raspuns si tentatiilor de a compara noile preturi si salarii exprimate in lei nou cu cele din anii O50. Vorbind despre denominare, Mugur Isarescu a mai spus ca operatiunea ii va obisnui pe romani cu preturile din Uniunea Europeana.


"In primul rand, noile preturi ne arata viitorul sau incearca sa ne contureze viitorul, cam cum sunt preturile in UE. Pentru ca, in ciuda faptului ca in perioada urmatorilor cinci ani vor fi in continuare modificari de preturi relative, o structura de preturi nu face altceva decat sa reflecte o structura de valori. Comparatiile cu anii '50, anii '60 sufera in esenta lor, deschid numai o dezbatere, pentru ca in anii '50 si anii '60 erau alte structuri de preturi; unele preturi erau subventionate, altele nu", comenteaza Isarescu.


Cat despre "spaima" rotunjirilor de preturi in sus, guvernatorul afirma ca aceasta nu are temei, desi speculatiile privind scumpirile determinate de rotunjirile care ar usura vanzarile din magazine mai ales in perioada in care nu vor fi suficiente bancnote si monede noi s-au intetit in ultima vreme.


Isarescu spune ca o echipa de la Banca Nationala a cutreierat magazinele si a constatat ca s-au facut rotunjiri, dar cam 90% dintre acestea au fost in jos, nu in sus.


"Rotunjirile exista, sunt inevitabile. Dar, din ce am gasit noi cam 90% din rotunjiri s-au facut in favoarea cumparatorului, deci nu cu efect inflationist", afirma Isarescu, adaugand, in gluma, ca rotunjirile respective sunt mai degraba cu efect deflationist. "Asa sa fie, sa avem scaderi de preturi dupa aceste rotunjiri", si-a urat Isarescu.


El spune ca denominarea nu contribuie ea, ca atare, la reducerea inflatiei, insa reprezinta o linie de demarcatie intre o perioada mai lunga de inflatie in Romania decat in alte tari in tranzitie, si trecerea la perioada de inflatie "tolerabila", sub 10% si, pe an ce trece, "mai apropiata de media UE". In acest context, el a apreciat ca inflatia ar putea scadea la 4-5% in 2006.


Dar, cum arata in detaliu noile bancnote si monede metalice vom afla de-abia pe 20 aprilie, cand acestea vor fi prezentate publicului de guvernatorului BNR, respectiv cu mai putin de doua luni si jumatate anterior momentului emisiunii efective.


Pana atunci stim ca bancnotele vor avea aceleasi dimensiuni cu cele ale monedei euro, fiind vorba de aproape acelasi set de diviziuni nominale corespondente: 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei, 500 lei, cu exceptia celor pentru 2, 20 si 200 de euro.


Mai stim ca grafica bancnotelor actuale va fi pastrata in proportie de 90% (de exemplu, portretul lui Iorga, care ilustreaza bancnota de 10.000 de lei, va aparea in continuare pe cea de 1 leu). Singura bancnota in intregime noua va fi si cea mai valoroasa: de 500 de lei, adica echivalentul a peste 150 de euro, respectiv a circa 130-140 de dolari americani. Aceasta va fi ilustrata cu chipul lui Eminescu.


"Nu trebuie sa fie stresat nimeni, indiferent cine este, cetatean al Romaniei sau strain in legatura cu anumit termen de preschimbare. Nu vrem sa se acumuleze la bancile comerciale, la ghisee oameni care sa schimbe bancnote vechi in bancnote noi", spune Isarescu.


Guvernatorul a asigurat pe toata lumea ca BNR va fi in masura sa furnizeze bancilor comerciale orice cantitate de bancnote noi, astfel incat denominarea sa nu provoace nici un fel de spasme.


"Calculul nostru ne-a aratat ca in mod firesc se schimba cam 25% in prima perioada si cam 50% in primele sase luni. Echipa BNR care a mers in Turcia a constatat ca, in ciuda faptului ca acolo preschimbarea s-a incercat sa fie relativ fortata, in primele luni nu s-a reusit sa se schimbe mai mult de 30%. Deci exista o inertie a circulatiei bancnotelor", a declarat guvernatorul.


Isarescu apreciaza ca preschimbarea cea mai rapida va avea loc la nivelul cupiurilor de valoare mica, de la 100 lei (echivalentul unui ban) pana la cel mult 100.000 de lei, adica echivalentul a 10 lei noi. Afisarea simultana a preturilor in lei vechi si noi va reprezenta, in opinia lui Mugur Isarescu, cea mai puternica promovare a procesului de taiere a patru zerouri din coada monedei nationale, iar BNR isi va concentra campania pe pliante si afise care vor reprezenta, de fapt, abecedarele denominarii.


Acestea vor fi tiparite, cel mai probabil, de imprimeria BNR si vor incepe a fi distribuite in teritoriu in luna aprilie.


Banca centrala mai mizeaza pe doua protocoale de colaborare cu Televiziunea Romana si Societatea Romana de Radiodifuziune, precum si pe interesul presei fata de acest subiect.


Din pachetul de promovare face parte si site-ul www.denominare.ro, insa acesta era ieri inca in constructie.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO