Prima pagina

Lista de prioritati economice pe doi ani, intr-un nou acord cu FMI

09.07.2004, 00:00 16



Restrangerea deficitului de cont curent, incetinirea cresterii creditului si reducerea inflatiei la o singura cifra, pe seama ajustarii cererii interne, sunt principalele tinte ale programului economic care sta la baza noului acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International.



Board-ul FMI a aprobat miercuri seara un acord stand-by cu o durata de 24 luni, in valoare de aproximativ 367 mil. $, considerat a fi ultimul pentru Romania.



Potrivit unui comunicat al Fondului, caracterul de "supraveghere preventiva" al acordului reprezinta intentia autoritatilor romane de a-l trata ca atare, prin lipsa tragerilor de bani din suma alocata.



"Programul pune accent pe continuarea politicilor macroeconomice prudente si a progresului reformelor structurale ample. Politicile cheie de stabilizare constau in reducerea deficitului bugetului de stat, intarirea pozitiei financiare a intreprinderilor de stat prin ajustarea preturilor la energie si controlul asupra salariilor, precum si masuri menite sa limiteze cresterea creditului", a declarat Anne Krueger, Prim Director General Adjunct si Presedinte in functie al FMI la sfarsitul intalnirii board-ului.



FMI considera ca mentinerea cresterii salariale la nivel national in conformitate cu cresterea productivitatii muncii trebuie realizata prin controlul asupra salariilor de catre companiile de stat si o politica prudenta privind salariul minim.



Programul aprobat include ajustari menite sa creasca eficienta la nivelul veniturilor si cheltuielilor fiscale. Astfel, este prevazuta reducerea in continuare a ratelor contributiilor la asigurarile sociale, impreuna cu masuri de largire a bazei de impozitare si imbunatatirea administratiei fiscale. "Totusi, reformele de success in domeniul TVA si impozitului pe profit ar putea fi puse in pericol prin introducerea exceptiilor, care ar putea crea noi distorsiuni si submina administratia fiscala", a aratat Krueger. Din punctul de vedere al Fondului, finantarea investitiilor in infrastructura, pe care guvernul ar fi dorit sa o acopere printr-un deficit bugetar mai mare, poate fi sustinuta prin prioritizarea cheltuielilor.



FMI asteapta in perioada urmatoare masuri pentru restructurarea "decisiva" a minelor si companiilor de cai ferate generatoare de mari pierderi, responsabile de acumularea de arierate la buget si fata de furnizorii de energie.



Conform acordului, politicile monetara si de curs de schimb vor continua sa vizeze realizarea unui echilibru intre reducerea inflatiei si mentinerea competitivitatii externe a Romaniei. FMI considera ca autoritatile trebuie sa fie pregatite sa adopte masuri suplimentare in cazul in care ar fi necesar pentru a diminua riscurile generate de cresterea rapida a creditului catre populatie.



Prima evaluare a acordului va avea loc chiar la sfarsitul lunii, cand vor fi disponibile primele date privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului si va avea loc schimbarea echipei de negociatori, seful acesteia, croatul Neven Mates fiind inlocuit de belgianul Emanuel van der Mensbrugghe.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO