Prima pagina

Lista neagra a restantierilor si la leasing

16.11.2004, 00:00 28



Societatile de leasing care au in portofoliu contracte in valoare de peste 5 milioane de euro pe an, vor avea obligatia de a vraporta, dar si dreptul de consulta informatiile de risc bancar la Centrala Riscurilor Bancare de la BNR, potrivit proiectului de modificare a Ordonantei 51/1997 privind operatiunile de leasing.



In prezent, nu exista date centralizate privind situatia restantelor la plata ratelor la contractele de leasing, in conditiile unei cresteri rapide a operatiunilor. De asemenea, valoarea pietei se bazeaza pe simple estimari. Astfel, contractele nou incheiate in 2004 ar urma sa atinga 1,4-1,5 milioane de euro. Inclusiv din aceste motive, in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a actului normativ va fi infiintata Autoritatea de reglementare a pietei leasingului, dupa modelele din UE. Toate societatile care deruleaza astfel de operatiuni vor fi obligate sa raporteze situatiile financiare.



Ministerul Finantelor a incheiat definitivarea modificarilor legislative, pe care intentioneaza sa le promoveze prin ordonanta de urgenta.



Alinierea la legislatia comunitara are in vedere si nivelul capitalul social al societatilor de leasing. Ordonanta prevede ca aceste a trebuie sa aiba la infiintare un capital social minim, subscris si varsat integral in numerar de 4 miliarde de lei.



Firmele care nu indeplinesc aceasta conditie vor avea un ragaz de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru a nu pierde dreptul de efectua operatiuni de leasing.



Pragul minim de capital va continua sa urce la echivalentul a 300.000 de euro la 1 ianuarie 2006 si apoi la 500.000 de euro la 1 ianuarie 2007.



In acelasi timp, proiectul de ordonanta incearca sa elimine anumnite confuzii existente intre leasingul financiar si cel operational.



Astfel, rata de leasing reprezinta, in cazul leasingului financiar, cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing, stabilita prin acordul partilor, respectiv cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in vigoare, si un beneficiu, in cazul leasingului operational. Achizitiile de bunuri imobile si mobile in cazul leasingului financiar sunt tratate ca investitii, fiind supuse amortizarii.



De asemenea, este stipulata obligativitatea asigurarii bunului de catre furnizor/finantator, costul urmand a fi recuperat odata cu rata de leasing platita de utilizator.



Durata minima a unui contract de leasing nu poate fi mai mica de un an.



Pe de alta parte, ordonanta clarifica drepturile de care se bucura partile intr-un contract de leasing.



Indeplinirea obligatiei de plata integrala a ratei de leasing nu poate intarzia cu mai mult de doua luni consecutive calculate de la scadenta prevazuta in contract. Peste acest termen, locatorul/finantatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunu si sa plateasca toate sumele datorate, cu daune-interese.



Taxele de timbru, timbrul judiciar si TVA aferente contractului de leasing vor fi calculate in functie de valoarea reziduala a bunului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO