Prima pagina

Moody's a bagat de seama ca Romania merge spre UE

03.03.2005, 00:00 7

Agentia americana de evaluare financiara Moody's s-a hotarat sa mareasca nota de risc de tara a Romaniei cu doua puncte, pana la nivelul Ba1. Acesta se afla cu o treapta sub cota de la care incepe categoria tarilor cu risc scazut, purtatoare ale calificativului "investment grade".


Romania este inclusa in aceasta grupa numai de una dintre cele trei mari agentii de rating, respectiv de Fitch.


Anuntul nu a produs nici o miscare semnificativa la nivelul preturilor euroobligatiunilor emise de Romania si aflate in circulatie pe piata, in conditiile in care spreadurile de dobanda au devenit deja neinteresant de mici in comparatie cu randamentele aduse de plasamente in leul romanesc.


Ce a determinat aceasta marire de nota? "Progresul inregistrat pe frontul aderarii la UE reprezinta o recunoastere a realizarilor Romaniei pe parcursul ultimilor ani in privinta constructiei si consolidarii institutiilor economice si politice", se spune intr-un comunicat al Moody's. Analistii agentiei apreciaza ca Romania va continua sa beneficieze de politicile adoptate in conformitate cu perspectiva intrarii in UE.


Perspectiva unei noi imbunatatiri a ratingului de tara ramane pozitiva.


Moody's mai noteaza faptul ca Romania a primit in octombrie 2004 calificativul de economie de piata functionala din partea Bruxelles-ului, iar in decembrie UE si-a reafirmat intentia de a primi Romania ca membru in ianuarie 2007, impreuna cu Bulgaria.


Analistii americani arata ca imbunatatirea ratingului de tara pana la nivelul Ba1 ia in calcul si riscul "posibil" al supraincalzirii economiei. "Cresterea rapida a creditului pentru sectorul privat, alaturi de majorarea rapida a preturilor activelor si adancirea deficitului de cont curent constituie un motiv de ingrijorare", considera analistii Moody's.


La aceasta situatie se adauga decizia de schimbare a politicii monetare, prin care banca centrala va renunta la utilizarea cursului de schimb ca ancora antiinflationista pentru a trece la tintirea directa a inflatiei, concomitent cu liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare si alte instrumente financiare din Romania.


Agentia apreciaza ca statutul de membru UE asigura autoritatilor de la Bucuresti atat cadrul general, cat si stimulentele necesare pentru continuarea reformelor si reducerea masurilor neadecvate.


In plus, integrarea sprijina cresterea economica si reducerea datoriei publice, iar adancirea comertului cu UE si integrarea financiara si institutionala cu Europa vor majora capacitatea Romaniei de a face fata unor eventuale intrari destabilizatoare de capitaluri, se spune in comunicat.


Moody's a remarcat si imbunatatirea rezervelor externe ale Romaniei, concomitent cu reducerea datoriilor, care au survenit in contextul cresterii economice si scaderii inflatiei.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO