Prima pagina

Pascariu, UniCredit: Infrastructura proasta alunga proiecte de investitii

Pascariu, UniCredit: Infrastructura proasta alunga proiecte de investitii

Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac

08.11.2007, 20:54 24

Aud investitori spunand ca se abtin de la deschiderea unor capacitati de productie in Romania din cauza ca nu-si pot transporta marfa destul de repede si de eficient, spune Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac, a patra mare banca de pe piata.
"Infrastructura nedezvoltata devine un handicap major pentru economie. Semnalul de alarma este evident din momentul in care mari investitori iti pun conditii de finantare a unor proiecte de extindere a infrastructurii de transport pentru a veni in Romania", a declarat Dan Pascariu pentru ZF. El spune ca legatura dintre proiectele de investitii si infrastructura "este extrem de stransa". "Este inadmisibil ca in 17 ani sa se construiasca numai 150 de kilometri de infrastructura. Alte tari din regiune au rezolvat mai usor problema datorita dimensiunilor mai mici, insa Romania nu poate recupera decalajele fara o retea de transport puternica."
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, remarca luni ca investitiile straine sunt descurajate de infrastructura proasta, alaturi de rigiditatile pietei fortei de munca, de birocratie si de mica fiscalitate, in conditiile in care reformele structurale de care economia are nevoie in continuare implica inclusiv stimularea investitiilor straine.
Pe de alta parte, Pascariu considera ca instabilitatea politica prelungita poate ajunge sa afecteze si economia. "Am avut noroc ca pana acum economia a evoluat desprinsa de politic, insa atat timp cat dialogul dintre mediul privat si institutiile publice este inconsistent si de multe ori nu avem interlocutor, nu poate exista o perspectiva pe termen lung asupra mersului afacerilor."
El explica astfel si faptul ca nu sunt accesate fondurile structurale.
Pascariu crede ca lipsa unei infrastructuri de transport moderne poate ajunge sa sufoce si proiectele imobiliare, care sunt cu greu conectate la reteaua de drumuri existenta.
"Piata imobiliara are o crestere exploziva, dar nu cred ca avem un bubble, ci preturile se vor stratifica in functie de calitatea imobilelor", spune bancherul, declarandu-se extrem de surprins de pretul foarte mare al locuintelor din blocuri vechi. "Ma astept ca la un moment dat blocurile construite in '60-70 sa inceapa sa fie cumparate integral si date jos pentru a se putea construi locuinte moderne, pentru ca preturile vor scadea."
Pascariu afirma ca UniCredit Tiriac - una dintre primele banci care s-au implicat in finantari imobiliare, deja nu mai poate acoperi toate proiectele care i se propun.
"Am devenit mai selectivi, mai ales pe proiectele de retail, pentru ca sursele de oameni si bani sunt totusi limitate si pe de alta parte intervin aspecte de prudentialitate privind expunerea unei banci fata de piata imobiliara."
Bancherul considera ca Bucurestiul este deja saturat pe segmentul de mall-uri, insa inca exista deficit la capitolul spatii de birouri si mai ales pe rezidential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO