Prima pagina

Pe piata valutara s-au invartit 450 mil. euro intr-o singura zi

Pe piata valutara s-au invartit 450 mil. euro intr-o singura zi
12.05.2004, 00:00 9

Bancile au cumparat luni de la clienti peste 104 milioane de euro, in conditiile in care nivelul mediu zilnic din aprilie, de exemplu, era de sub 70 de milioane.
Adaugand vanzarile catre clienti, de 76 milioane de euro, si interventia BNR, care ar fi cumparat potrivit estimarilor dealerilor, alte 70 de milioane, a rezultat un volum total al tranzactiilor pe piata valutara de nu mai putin de 449 milioane de euro intr-o singura zi, dublu fata de nivel obisnuit.
De unde a navalit valuta pe piata la inceput de saptamana? Mister total pe piata interbancara. In lipsa unei tranzactii de valoare mare, care sa fi justificat cresterea spectaculoasa a volumului total derulat pe piata, nu ramane decat loc de presupuneri.
"Nu am avut tranzactii de valori foarte mari, atat doar ca au fost numeroase. Este drept ca volumul total tranzactiilor inregistrate luni este mare, insa nu avem o explicatie, n-a fost nici un aranjament spectaculos", comenteaza Cristian Parvulescu, arbitrajistul-sef al Bancii Comerciale Romane.
"Nu stim de nici o tranzactie de calibru, care sa justifice un asemenea volum mare. Au fost in schimb tranzactii mai multe operate de clienti normali si, probabil, speculatori", spune si Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.
"Lunea era o zi traditionala pentru cumparari mai mari de la clienti, insa de data aceasta chiar nu avem o explicatie pentru volumul evident ridicat. Probabil ca persista surplusul de la casele de schimb", afirma Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro Bank.
Nici banca centrala nu a gasit raspunsul la intrebare.
"Nu avem inca o idee clara de unde au provenit banii", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Ceea ce poate spune BNR este ca, fata de anul precedent, volumele transformate in lei la casele de schimb valutar sunt net mai mari.
"Credem ca in continuare vor exista vanzari substantiale de valuta. Probabil, numarul celor care muncesc in strainatate a crescut si poate ca unii dintre ei au gasit slujbe mai bune si mai bine platite", a declarat Teodor Buftea, directorul Directiei politici monetare din BNR.
Daca in prima luna a anului, casele de schimb au transformat in lei 422 milioane euro, iar in februarie au ajuns la ghisee alte 459 milioane euro, martie a fost o luna de varf, cu vanzari ale persoanelor fizice de aproape 600 de milioane euro.
Chiar daca sursele sunt incerte, este evident ca banca centrala a avut de unde sa cumpere valuta in ultimele doua zile, estimarile jucatorilor mergand pana la o suma totala de 100 milioane de euro. Asa incat BNR a profitat din plin de conjunctura creata de presiunea vanzarilor de valuta ale clientilor bancilor, recuperand si din deprecierea intarziata fata de asteptari a leului.
Ca urmare, leul a continuat ieri sa piarda atat in fata euro, dar mai ales a dolarului. Banca centrala a evaluat moneda europeana la 40.506 lei, in timp ce dolarul a fost cotat la 34.221 de lei.
In doua zile, cursul leu/euro a urcat cu 172 de lei, insa de-a dreptul spectaculoasa este revenirea dolarului, care a castigat peste 1.000 de lei fata de miercurea trecuta.
Evolutia dolarului este sustinuta de intarirea semnificativa a monedei americane in raport cu cea europeana.
Cotatiile euro au coborat ieri de la 1,1830 dolari/euro pana la un minim de 1,1790 dolari/euro. Analistii considera posibila o scadere a cursului pana la 1,16 dolari/euro, avand in vedere ca Rezerva Federala ar putea ridica dobanzile cel mai probabil la sfarsitul lunii iunie, iar Banca Centrala Europeana ia in considerare reducerea acestora.
BNR poate folosi tendinta de crestere a dolarului pentru a corecta aprecierea neasteptat de mare a leului printr-o depreciere mai substantiala fata de moneda americana, desi aceasta a ramas cu o pondere de numai 25% in cosul valutar. In acest context, dealerii anticipeaza ca am putea vedea curand dolarul la peste 35.000 de lei, daca moneda americana se intareste spre 1,15 $/euro.
Dupa cum au mai observat dealerii, luna aprilie nu a consemnat repatrierile de valuta tipice in alti ani pentru aceasta perioada si care presau cursul leului. Nu este clar in ce masura este vorba de reinvestiri ale profiturilor pe 2003, care au fost substantiale, dupa cum o arata incasarile Ministerului Finantelor, sau de amanari ale acestor repatrieri.
Oricum, se poate spune ca echilibrul pietei valutare din ultima perioada este si rezultatul unor iesiri mai mici aferente dividendelor distribuite in strainatate de companiile multinationale.
In 2003, transferurile in afara tarii a castigurilor obtinute de firmele straine s-au resimtit puternic in piata valutara in deprecieri ale leului.
Teodor Buftea arata ca datele aferente ultimilor ani arata preferinta populatiei pentru casele de schimb ale bancilor comerciale.
El apreciaza ca o mare parte din sumele de la lucratorii romani din strainatate sunt trimise pentru satisfacerea unor nevoi curente ale familiei, ceea ce explica transformarea in moneda locala.
Pe de alta parte, sume importante ar fi putut ajunge la casele de schimb de la turistii straini si persoanele in tranzit, al caror numar se pare ca a avansat sensibil in ultima perioada.
Indiferent de sursa, surplusul de la casele de schimb se reflecta in pozitia bancilor, care au vandut moneda europeana pe piata valutara.
O mare parte din sumele de la casele de schimb au fost cumparate de banca centrala prin interventii in piata interbancara. Astfel, in primele patru luni ale anului, BNR a cumparat pe net de la banci peste 480 milioane de euro.
razvan.voican@zf.ro
, liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO