Prima pagina

PIB a crescut cu 7,8% pe al doilea trimestru

PIB a crescut cu 7,8% pe al doilea trimestru
11.09.2006, 19:13 15

Cresterea economica a fost de 7,8% in trimestrul al doilea si de 7,4% in prima jumatate a anului, conform Institutului National de Statistica (INS). Anuntul i-a luat prin surprindere pe analisti, care mergeau cu estimarile intre 6,5% si 7,5%, media optiunilor fiind de 6,9% pentru cresterea din primul semestru, conform unui sondaj efectuat de ZF in urma cu o saptamana.
Revenirea industriei printre motoarele de crestere economica reprezinta o noutate pentru ultimii 3-4 ani. In aceasta perioada, ritmul de crestere al industriei s-a situat constant sub cel de ansamblu al economiei, pentru a redeveni egal cu acesta, la 7,8%, in trimestrul al doilea din acest an.
Pe de alta parte, consumul si-a accelerat ritmul de crestere in trimestrul al doilea, dinamica sa ajungand de la 10,9% in primul trimestru la 12,7% in trimestrul doi. Investitiile pastreaza insa un usor avantaj, avand un ritm de crestere sensibil mai mare decat al consumului final. Acesta ramane puternic, in ciuda restrictiilor impuse creditarii de catre Banca Nationala, fapt care ii surprinde pe analisti.
Acestia sunt de parere ca un nivel atat de ridicat pentru cresterea economica nu poate fi sustenabil pe termen mediu si lung si ca explozia consumului nu poate continua la nesfarsit fara ca aceasta sa se vada si in inflatie.
Serviciile au ajuns sa depaseasca o pondere de 50% in formarea Produsului Intern Brut. Tendinta economiei Romaniei este de apropiere de statele dezvoltate, unde serviciile au o pondere majoritara in economie, a comentat presedintele Institutului de Statistica, Vergil Voineagu. El spune ca este posibila o crestere economica de 7% la nivelul intregului an, avand in vedere ritmul de 7,4% atins in prima jumatate din 2006. Prognoza oficiala de crestere economica, cea pe care a fost construit bugetul pe anul acesta, va fi revizuita de la 6% la 6,7%.
De altfel, economia Romaniei a inregistrat in prima parte a anului cea mai mare crestere din ultimii sase ani, la fel ca si cea a statelor membre UE. In opinia sefului Statisticii, acesta reprezinta un semnal pentru gradul crescut de integrare a economiei locale in cea europeana.
In iulie, productia industriala a crescut cu aproape 10%, semn ca economia si-a continuat cresterea si in debutul trimestrului trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO