Prima pagina

Planuri de investitii germane de 100 mil. euro pe piata deseurilor

09.09.2004, 00:00 62



Grupul german Lobbe, unul dintre cele mai mari jucatori din industria europeana a colectarii, prelucrarii si neutralizarii deseurilor, intentioneaza sa investeasca aproximativ 100 milioane euro in urmatorii 2-3 pe piata romaneasca de profil



Compania german a facut deja primul pas pe piata deseurilor, unde strategia sa este de a deveni unul dintre cei mai mari operatori de profil de pe piata.



Serviciile de salubrizare si piata deseurilor devin din ce in ce mai tentante pentru investitorii straini pe masura ce Romania trebuie sa aplice norme tot mai strice privind mediul, la standardele stabilite la nivelul Europei.



"Vrem sa investim pana la 100 milioane euro pe o perioada de doi - trei ani in functie de contextul de pe piata locala. Avem deja proiecte concrete de investitii pe lista, cum ar fi depozitul ecologic de deseuri nepericuloase de la Slobozia, punerea in functiune a unui depozit de deseuri industriale la Timisoara, a unui incinerator de mare capacitate (circa 80.000 tone pe an), respectiv a unui incinerator de deseuri medicale", a declarat pentru Ziarul Financiar Kalman Janos, reprezentantul pentru Romania si Ungaria al Chinox, divizia de investitii din cadrul grupului Lobbe.



Operatorul german activeaza de anul trecut pe piata romaneasca, la Slobozia, prin intermediul companiei Vivani Salubritate. Germanii au achizitionat in luna septembrie a anului trecut 59% din actiunile Vivani, valoarea tranzactiei nefiind facuta public.



Vivani Salubritate, care activeaza la nivel local, a facut marti receptia depozitului ecologic de deseuri nepericuloase al judetului Ialomita, investitie in valoare de un milion de euro in prima etapa realizata de compania Lobbe Holding Gmbh &Co.



"Prin perspectiva apropiatei integrarii in Uniunea Europeana, piata romaneasca prezinta un potential ridicat in directia implementarii tehnologiilor si serviciilor de salubrizare ecologica - domeniu in care firma noastra este unul dintre cei mai mari operatori la nivel european. Depozitul ecologic de deseuri nepericuloase al judetului Ialomita reprezinta numai un pas in strategia noastra de dezvoltare pe aceasta piata. Suntem prezenti in Romania inca din anul 2000 si intentionam sa devenim unul dintre cei mai mari operatori pe piata deseurilor din aceasta tara", afirma Dietmar Kulterer, director tehnic la Lobbe Holding GmbH & Co.



Potrivit acestuia, depozitul ecologic de deseuri de la Slobozia este proiectat si construit in conformitate cu noile tehnologii in domeniu si respecta toate normele de protectie a mediului, stipulate de legislatia europeana. Depozitul dispune de platforma de cantarire, platforma de descarcare a deseurilor, bazin de curatare a vehiculelor dupa descarcare, parcare si alte facilitati.



Prima celula finalizata a constructiei are o suprafata de 21.500 mp si o capacitate de 236.000 tone, fiind prevazuta sa acopere necesarul de depozitare a deseurilor pentru intreg judetul Ialomita, pe o perioada de minimum 4 ani.



Ulterior, depozitul va fi extins prin construirea a altor 6 celule de depozitare, fiind prevazuta si amenajarea a 4 statii de transfer la nivelul judetului menite sa faciliteze colectarea deseurilor din teritoriu si transportul spre depozit, precum si a unei statii de selectare, in vederea sortarii deseurilor pe categorii, pentru reciclare. In faza finala, depozitul va avea o suprafata de 128.000 mp si o capacitate de 1,4 milioane tone deseuri. Valoarea totala a investitiei este estimata in jur de 10 mil. euro.



Pe piata de profil, compania concureaza cu Tracon Braila, Iridex sau cu un alt operator german, care detine pachetul majoritar la REBU si alti operatori locali de salubrizare din marile orase.



Vivani Salubritate vrea sa-si extinda in perioada urmatoare cu sprijinul actionarului sau majoritar german operatiunile de la nivel local la o arie nationala.



"Parteneriatul incheiat cu grupul german Lobbe a marcat o noua etapa in dezvoltarea companiei noastre, etapa ce are drept obiective atat largirea portofoliului de servicii la nivel judetean, cat si extinderea ariei de operare la nivel national", a declarat Vasile Iancu, director general al companiei Vivani Salubritate.



Vivani Salubritate, infiintata in 1995, are acum 240 de angajati. Compania a raportat o cifra de afaceri de un milion de euro in 2003.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO