Prima pagina

Povestea traderului care a transformat raportul financiar al Soc Gen intr-un cosmar

25.01.2008, 13:19 13

"Speram sa va prezentam luni un profit record, in schimb trebuie sa anuntam o pierdere incredibila", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al Societe Generale, Daniel Bouton, dupa ce banca a anuntat o frauda record de 4,9 miliarde de euro, provocata de traderul parizian Jerome Kerviel, scrie Bloomberg.

Jerome Kerviel lucra din anul 2000 la Societe Generale, iar in 2006 a devenit trader. In varsta de 31 de ani, Kerviel construise o companie virtuala in interiorul Societe Generale. Timp de un an, al a intocmit o tranzactie fictiva pentru fiecare plasament pe care il facea, incercand astfel sa echilibreze balanta.

"Traderul intocmea doua registre simultan: unul real si unul fictiv", a declarat Bouton, precizand ca motivele lui Kerviel nu sunt cunoscute.

A inceput sa faca greseli dupa ce grupul financiar a suplimentat numarul de angajati din back-office cu 50% la 2.000 de persoane. Dupa aceasta etapa, Kerviel nu a mai reusit sa tina evidenta controalelor.

Un control de rutina de vinerea trecuta a descoperit ca un plasament depasise limitele bancii. Un simplu telefon la cealalata parte a tranzactiei a dezvaluit ca de fapt operatiunea nu exista.

De abia duminica dupa-amiza, reprezentantii Societe Generale au descoperit dimensiunile reale ale fraudei. Presedintele bancii, Daniel Bouton a telefonat autoritatilor busiere sa anunte frauda. Autoritatile au fost de acord sa permita grupului francez sa-si lichideze pozitiile, apoi sa anunte investitorii.

Luni dimineata, insa, bursele asiatice pierdusera deja cateva procente. " Am avut ghinionul caderii din Asia dar in acelasi timp am fost norocosi ca volumele au fost foarte mari si am putut sa sa efectuam tranzactiile fara sa alertam piata", a spus Bouton. "Daca am fi anuntat inainte, toata piata ne-ar fi fost potrivnica iar pierderile ar fi fost de 10 ori mai mari", a precizat el.


Societe General l-a actionat in instanta ieri pe Kerviel, pentru acuzatii de frauda si uz de fals.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO