Prima pagina

Raiffeisen - Bear Sterns, primii finantatori la Bechtel

18.02.2004, 00:00 10



Consortiul format din banca Raiffeisen Austria si banca americana de investitii Bear Sterns au castigat licitatia pentru finantarea in primii doi ani a contractului incheiat de autoritatile romane cu compania americana Bechtel pentru executia autostrazii Brasov - Bors, in valoare de peste 2,6 mld. euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse de pe piata bancara. Contractul acordat companiei Bechtel prin atribuire directa, fara licitatie, de catre guvernul Romaniei, a atras nemultumirea Uniunii Europene, care are un alt proiect.



Douasprezece banci din SUA si Europa au depus oferte pentru o finantare in valoare totala de 469 mil. euro, din care 152 mil. euro cu garantia Bancii de Export Import a SUA - US Eximbank, iar restul de 317 mil. euro, sub forma unui credit comercial acordat pe zece ani, din care perioada de gratie este de patru ani. Pe partea creditului comercial, Finantele urmeaza sa emita garantii de stat.



"Pentru necesarul de finantare 2004 - 2005, ministerul transporturilor a primit oferte financiare de la 6 consortii de banci internationale de prim rang: Raiffeisen - Bear Stearns, Deutsche Bank - JP Morgan, Citibank - ABN Amro, ING - BRD (Societe Generale), UBS Warburg - Royal Bank of Scotland, HVB - Alpha Bank, analiza lor fiind in plina desfasurare", au precizat oficialii ministerului de resort.



Statul roman va suporta integral costurile de finantare a proiectului, care se ridica cu totul la circa 3,4 mld. euro. Finantarea garantata de US EximBank este contractata la riscul de piata aferent pietei americane, adica la dobanzi mai mici fata de finantarea contractata la riscul aferent pietei romanesti. Valoarea garantiilor US Eximbank pentru acest proiect se ridica la circa 800 mil. $, spun surse din cadrul ambasadei americane la Bucuresti. Bechtel si constructorul turc Enka vor construi autostrada Brasov - Bors, paralela cu traseul unei alte autostrazi, Bucuresti - Arad - Nadlac, afacere convenita cu Uniunea Europeana.



Autostrada Brasov - Bors este prevazuta sa fie construita in perioada 2004 - 2012, urmand sa fie create peste 8.000 locuri de munca, afirma sustinatorii proiectului.



Ieri, pe piata a izbucnit un alt scandal referitor la aceasta afacere. Potrivit unei hotarari de guvern aprobate recent, Executivul a decis redistribuirea unor sume in valoare de 3.288 mld. lei (82,2 mil. euro) de la sapte ministere catre ministerul transporturilor, sume care ar urma sa sustina finantarea autostrazii Brasov - Bors. Finantele invoca articolul 40 din legea bugetului de stat pe 2004, care permite redistribuirea banilor obtinuti din fonduri externe, conform prioritatilor stabilite de guvern pe parcursul anului. Surse din minister afirma ca alocarea celor 82 mil. euro reprezinta raspunsul la solicitarea Bechtel ca guvernul sa asigure o sursa de finantare tampon astfel incat lucrarile sa poata incepe cat mai repede fara sa mai astepte finalizarea negocierilor cu bancile interesate de tranzactie.
adrian.mirsanu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO