Prima pagina

Recolta de grau si apetitul pentru consum duc PIB dincolo de orice asteptari

13.09.2004, 00:00 16



Romania va inregistra anul acesta un ritm de crestere economica de 7,5% din produsul intern brut, potrivit unei estimari anuntate ieri de premierul Adrian Nastase.



Potrivit sefului Executivului, aceasta crestere economica neintalnita in ultimii 15 ani se datoreaza atat progreselor facute in domeniul industrial, cat mai ales faptului ca Romania a obtinut in acest an cea mai buna recolta de grau, cu o productie medie de 4.500 de kilograme la hectar.



El a spus ca procentul de crestere a PIB va depasi chiar si nivelul de 7% indicat de prognozele anterioare ale economistilor guvernului.



Conform previziunilor guvernamentale, cresterea economica ar putea atinge ritmuri de 8% in anii urmatori.



Manata de expansiunea cu 9% a consumului populatiei in prima jumatate a anului, cresterea PIB a atins un ritm de 6,6% in termeni reali, lasand in urma toate prognozele, incepand cu cele oficiale considerate oricum optimiste. Consumul a fost reflectat intr-o majorare cu 14,1% a vanzarilor in sectorul de retail - cu 16,7% pentru vanzarile de marfuri nealimentare, incomparabila cu un ritm de numai 4,3% in primul semestru din 2003. De asemenea, serviciile pentru populatie au inregistrat o crestere de 17,5%.



Cererea de consum a reusit sa stimuleze o majorarea cu 8,6% a valorii adaugate brute din constructii, respectiv cu 6,5% a serviciilor. Mai modesta a fost cresterea din industrie, cu 5,9%, incetinita vizibil dupa un ritm de 6,6% atins pe primele trei luni ale anului.



Spectaculos este si saltul de 10,4% inregistrat de investitiile din economie si care ar trebui sa ajunga sa se vada in capacitati de productie care sa preia din cererea care se indrepta acum direct spre import.



Marele risc al unei asemenea expansiuni economice rapide ramane dezechilibrul extern si asa greu de administrat in conjunctura macroeconomica actuala dominata de necesitatea reducerii inflatiei la o singura cifra. Fara indoiala, capitalul strain va fi atras de o economie cu rate inalte de crestere, primul venit fiind insa capitalul speculativ - mai ales dupa ce portile ii vor fi deschise in primavara viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO