Prima pagina

Reducerea CAS cere la schimb alte impozite

Reducerea CAS cere la schimb alte impozite
21.09.2005, 19:04 16

Cu trei luni inainte de inceputul unui nou an fiscal, Ministerul Finantelor se pregateste sa desavarseasca tentativele fostului ministru de eliminare a prevederilor din Codul fiscal care pot fi considerate preferentiale pentru anumite categorii de contribuabili, in paralel cu alinierea impozitelor pe diferite surse de venit la nivelul cotei de 16%.

"In urmatoarele zile veti afla ce ganduri avem pentru 2006. Vor fi masuri printre care unele considerate foarte amuzante pe vremea ministrului Remes, cum ar fi taxa pe scaun pentru restaurante. Stiu ca unora dintre oamenii de afaceri nu le vor fi pe plac", a declarat ieri ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Cat despre mult invocata strategie fiscala, el a cerut "time-out", afirmand ca are nevoie de mai mult timp pentru a stabili un program fiscal pe urmatorii 3-5 ani, acesta urmand a fi definitivat de-abia in 2006.

Ministrul a amintit din nou de "razboiul de gherila" cu evazionistii, explicand ca nu se poate apleca asupra programului fiscal pana nu rezolva aceasta problema, si promitand modificari ale Codului de procedura fiscala care "nu vor placea unei parti a mediului de afaceri". De asemenea, el a respins comentariile unui om de afaceri privind nivelul prea mare al impozitarii, sustinand ca "sistemul fiscal romanesc este unul dintre cele mai permisive din Europa din punctul de vedere al nivelului taxelor".

Intentiile de carpire a bugetului pentru a sustine cu mare greutate promisa reducere a contributiilor sociale cu doua puncte procentuale vizeaza cateva categorii distincte de contribuabili.

Astfel, proprietarii de unitati de alimentatie publica ar urma sa fie obligati sa plateasca o taxa anuala speciala, diferita in functie de zona si de specificul activitatii.

Apoi, in sectorul IT, programatorii nu vor mai beneficia de scutirea de impozit pe venitul din salariu. Aceasta facilitate a fost introdusa la jumatatea lui 2001 pentru a stimula activitatea in industria informatica, adresandu-se salariatilor care detin o diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata cu specializarea Automatica, Calculatoare, Informatica, Cibernetica, Matematica sau Electronica si care realizeaza un venit anual de cel putin 10.000 dolari din crearea de programe.

"Este o greseala. Aveam un avantaj competitiv in ochii marilor investitori, iar acum vrem sa il anulam si pe acesta. Mai mult, pe langa bani la buget vom pierde competente, specialisti, pierderi care se vor resimtii pe termen lung", a declarat Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

"Scutirea a ridicat industria IT de la 4,2% din PIB pana la 9%. Sper ca propunerea sa nu treaca de Parlament", a mai spus deputatul.

O a treia categorie de contribuabili intrata in vizorul fiscului o constituie oamenii cu bani peste medie. In cazul impozitului pe locuinte, valoarea impozabila a unei cladiri cu peste 100 m2 urmeaza a fi majorata cu cate 10% pentru fiecare 100 m2 sau fractiune din aceasta suprafata.

In acelasi timp, impozitul pe mijloace de transport va fi majorat in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 cu o valoare cuprinsa intre 10 si 60 de lei, iar pentru cele cu o capacitate de peste 3.000 cm3 impozitul se va tripla fata de cel actual, pana la cel putin 150 de lei pe an. In fine, proprietarii de iahturi vor plati o taxa anuala de 5.000 de lei, fata de 1.800 de lei in prezent.

Pentru jucatorii la Bursa, Ministerul Finantelor anunta intentia de a taxa cu 16% castigurile obtinute in cursul anului din fiecare tranzactie cu actiuni, mentionand insa si posibilitatea optionala de definitivare a impozitului la sfarsitul anului, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net inregistrat la nivelul portofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO