Prima pagina

Riscurile unei aderari intarziate, pe prima pagina din Wall Street Journal

22.09.2004, 00:00 20



Romania risca sa fie lasata in afara Uniunii Europene, a titrat luni pe prima pagina cotidianul Wall Street Journal Europe.



Intr-o prezentare generala a stadiului pregatirilor Romaniei pentru aderare, articolul insista asupra riscurilor ca problemele de coruptie, guvernare si implementare a legislatiei, sa intarzie intrarea in Uniune, in urma Bulgariei care a incheiat deja negocierile si nu mai are decat sa semneze tratatul de aderare. Romania mai are de inchis cinci capitole.



Jean-Christophe Filori, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat luni la Bruxelles, citat de Reuters, ca UE inca inclina sa semneze anul viitor ambele tratate, atat cu Bulgaria cat si cu Romania, in ciuda progresului mai lent in negocieri al celei din urma.



"Inca este optiunea noastra preferata, insa nu exista nici o garantie in acest sens", a spus Filori. El a mai afirmat ca "exista posibilitatea" ca Romania sa primeasca statutul de economie de piata functionala in raportul Comisiei asteptat pe 6 octombrie. Bulgariei I-a fost acordat acest statut inca din 2002.



Surse oficiale de la Bruxelles spun ca raportul pe 2004 va critica dur Romania pentru coruptia extinsa, sistemul judiciar slab, administatia adesea incompetenta, chiar daca va nota progresele inregistrate in domeniul reformei.



Va prezentam in continuare traducerea integrala a articolului publicat de Wall Street Journal Europe.



Romania este asa de nerabdatoare sa se alature UE incat steagul albastru al uniunii se poate vedea deja prin capitala si in interiorul impunatoarei cladiri a senatului, locul de unde mii de protestatari au participat, in 1989, la lichidarea dictaturii lui Nicolae Ceausescu - incepe materialul citat.



Nu mai putin nerabdatoare sunt si marile multinationale ca Microsoft si Siemens. Ei se alatura altor investitori straini care asteapta decizia Comisiei Europene de la 6 octombrie, care va anunta daca Romania va face parte din plutonul in care se afla si Bulgaria, pentru aderare la UE in 2007.



Rezultatele sunt inca incerte: spre deosebire de Bulgaria, care a galopat printre criterii, Romania risca o ramanere in urma daca nu satisface cerintele UE legate de lupta impotriva coruptiei, ameliorarea sistemului juridic, imbunatatirea climatului de afaceri si respectarea libertatii presei si a drepturilor omului.



Partidul reformator al lui Adrian Nastase, premierul Romaniei, ar putea intampina greutati in castigarea alegerilor din noiembrie, daca negocierile cu UE s-ar poticni pe parcurs. Asta ar putea reprezenta un nou risc pentru miile de companii straine care au investit mai mult de 8 miliarde de euro in aceasta tara, in ultimii 6 ani.



Cele mai multe investitii straine directe au venit in Romania in speranta ca tara va fi urmatoarea pe lista intrarii in uniune. O alta problema spinoasa este faptul ca muncitorii pe care ii folosesc sunt extrem de bine calificati si accepta salarii de doar 170 de dolari pe luna, adica aproape un sfert din media UE, deja putin diminuata de noii membri.



Oficialii romani sunt foarte optimisti in declaratiile lor publice. Viorel Ardeleanu, un diplomat roman insarcinat cu probleme de integrare, recunoaste impedimentele cu care se confrunta tara sa, dar spune ca este increzator.



Totusi, recentele avertismente de la Bruxelles i-au racorit pana si pe cei mai inflacarati dintre optimisti. UE sufera de pe urma expansiunii, incercand sa armonizeze diferentele dintre cei 25 de membri.



Jean-Christophe Filori, purtator de cuvant al comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen, a afirmat: "UE este epuizata dupa ultima mare largire, iar in cazul Romaniei, provocarile sunt foarte mari in domeniile coruptiei, guvernarii si legislatiei.



Si Romania, si oficialii europeni sunt de acord ca trebuie depasit obstacolul coruptiei.



Anul trecut, guvernul a investigat aproape 1000 de persoane, profesori, doctori, pentru luare de mita contra unor servicii, precum trecerea unor examene sau distribuirea de medicamente.



Acum doi ani s-a creat si Parchetul National Anti-coruptie, iar de atunci, patru ministri, patru secretari de stat, sapte magistrati, 10 primari, si 167 de ofiteri de politie au intrat in vizorul organismului, fiind pusi sub cercetare.



Unele companii straine se plang ca tara sufera din cauza vestigiilor economiei centralizate de dinainte de 1989.



Cand Romania a intrat in NATO, in aprilie, autoritatile au anuntat ca faptul trebuie celebrat cu surle si trambite, ca o sarbatoare nationala veritabila.



Compania americana Solectron, care lucreaza sapte zile din sapte, spune ca a fost fortata sa dubleze salariile muncitorilor pentru a nu intrerupe activitatea in ziua respectiva. Autoritatile locale i-au aplicat companiei o amenda de 1.200 de euro pentru ca nu a respectat hotararea privind sarbatoarea.



"Oamenii care conduc aceasta tara inca au comportamentul de pe vremea vechiului regim comunist", declara Liana Brasaveanu, director de resurse umane la Solectron Romania.



Dar companiile care vin aici inca au impresia ca sunt spuse unui regim mai drastic decat cele locale. Gilbert Wood, americanul care conduce Consiuliu Investitorilor Straini din Bucuresti, spune ca "hartuirea fiscala" a companiilor straine este foarte comuna. Compania noastra multinationala, al carei nume a refuzat sa il mentioneze din cauza consecintelor, a fost verificata de 22 de ori de inspectorii financiari anul trecut.



Wood spune ca si codul muncii ar trebui schimbat. Dupa regulile curente, angajatorii sunt obligati sa plateasca angajatilor 25% din salariul brut pentru a nu lucra pentru competitori. Totusi, el subliniaza progresul facut de Romania prin indeplinirea cerintelor legate de regimul unic al taxelor pentru companii si de drepturile omului.



Nu toti romanii sunt convinsi de beneficiile aderarii la Uniunea Europeana, si unii dintrei ei se tem chiar de cerintele Bruxelles-ului de dinainte de aderare.



Varujan Pambuccian, parlamentar roman, vazut ca arhitectul cheie al politicii nationale a informatiei si tehnologiei, a afirmat: "Am trait deja sub un regim dictatorial, si aderarea la UE va insemna inlocuirea unui sistem totalitar cu altul".



andreea.paun@zf.ro



razvan.voican@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO