Prima pagina

Scadere dramatica dobanzilor la depozite

Scadere dramatica dobanzilor la depozite
11.03.2005, 00:00 18

Prabusirea dobanzilor la depozitele in lei continua: doua dintre cele mai mari banci au anuntat ieri noi ajustari cu doua pana la trei puncte procentuale, la numai cateva zile distanta de la precedentele modificari. Noua dobanda medie a pietei tinde astfel sa se repozitioneze la un nivel de 10% pe an, fata de 12% in urma cu o saptamana, in conditiile unei rate a inflatiei prognozate la 7,5%.
CEC, banca specializata in economisire si care administreaza circa o treime din sumele depuse in sistemul bancar de persoanele fizice, a taiat ieri trei puncte procentuale din dobanda la depozitele pe termen de o luna, ducand-o la 9% pe an. Miscarea vine la doua zile dupa o scadere de alte doua puncte. La depunerile cu scadenta la un an, dobanda scade la 8% - unul dintre cele mai scazute niveluri de pe piata.
Singura banca beneficiara a garantiei integrale a statului pentru depozitele atrase nu se arata interesata sa-si mentina atractivitatea si prin nivelul dobanzilor bonificate. La sfarsitul lui 2004, CEC administra depozite in valoare de circa 1,1 miliarde de euro, reprezentand circa 33% din totalul depozitelor din sistemul bancar.
CEC devine astfel prima dintre marile banci de retail care intra cu dobanzile sub pragul de 10% pe an. Potrivit unor estimari, si inflatia anuala s-a apropiat in februarie de nivelul de 10%, fata de 8,9% la sfarsitul lui ianuarie.
A treia banca de pe piata, Raiffeisen, a operat ieri o reducere de doua puncte procentuale pe intreg palierul de dobanzi platite la depozitele constituite de clientii persoane fizice. Noile niveluri sunt cuprinse intre 10% la scadenta de o luna si 10,5% pentru depozitele pe termen de pana la un an inclusiv. Precedenta reducere fusese operata in urma cu circa o saptamana.
In avangarda reducerii dobanzilor se afla in continuare ABN Amro, care a ajuns sa plateasca dobanzi cuprinse intre 6,75% si 7,25%, ING, cu niveluri de 6-7%, si HVB, care acorda dobanzi in jur de 8%. ING plateste insa o dobanda de 11,5% pe an la sumele disponibile in contul curent aferent principalului sau produs de retail, Cont'Rol. De asemenea, ABN Amro acorda o bonificatie de 6% la disponibilitatile in cont la vedere, cu mult peste nivelul pietei.
La sfarsitul lunii ianuarie 2005, persoanele fizice detineau depozite la termen in valoare totala de peste 131.000 mld. lei (circa 3,4 mld. euro), potrivit datelor BNR, in crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ianuarie s-a mentinut o crestere solida, de circa 5%, a soldurilor, in ciuda unor usoare scaderi ale dobanzilor.
Ramane de vazut cum va evolua apetitul pentru economisire in conditiile in care clientii bancilor ajung sa descopere ca depozitul la termen nu mai reprezinta o sursa de castig, ci cel mult de conservare in timp a valorii banilor. Inca si mai drastic au scazut dobanzile la depozitele constituite de clientii companii: CEC plateste de astazi 8% pe an, iar Raiffeisen 8,5%.
BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata, inca mentin dobanzi de peste 11% pe an pentru ambele categorii de clientela. Scaderile in cascada ale dobanzilor la depozite reprezinta pretul platit de clienti pentru reducerile de dobanda la creditele in lei, in medie pana la 20%.
Bancile nu sunt dispuse sa renunte la marjele de peste 10 puncte procentuale intre dobanzile la depozite si cele la credite, asa ca nu au intarziat sa taie din remuneratiile pentru economisiri, invocand inclusiv costurile cu rezerva minima obligatorie impusa de BNR.
Avand in vedere perspectivele de crestere a inflatiei in trimestrul al doilea, in urma scumpirilor de tarife la utilitati prevazute pentru aprilie, castigul adus de o dobanda de 10-11% la un depozit cu scadenta la una sau trei luni se subtiaza dramatic, mai ales daca este luat in calcul si comisionul de retragere.
Ba chiar se poate tranforma in pierdere la dobanzi de 8-9% pe an. Cel putin deocamdata, este in suspensie decizia de majorare a impozitului pe venitul din dobanzi de la 1% la 10%, ultimele declaratii ale premierului Tariceanu indicand amanarea intrarii in vigoare a acesteia pana la 1 mai.
Oricum, bancile nu s-au aratat preocupate de riscul ca aceasta masura sa descurajeze economisirile, mai ales in conditiile in care se confrunta cu excedente de lichiditati in lei. Drept urmare, clientela nu are decat sa se acomodeze cu ideea ca depozitul bancar nu mai reprezinta o sursa de castig, dobanzile fiind superioare ratei inflatiei cu numai 0,5-1 punct procentual, asa cum se intampla si in Vest. Numai ca nivelul economisirii in Romania este mult mai scazut decat in Vest, in conditiile in care are nevoie de resurse pentru investitii.



Rate in picaj la Finante si BNR
Ministerul Finantelor a vandut la licitatia de ieri titluri de stat cu scadenta la trei ani in valoare de 759 mld. lei (echivalentul a 21 mil. euro), la o dobanda de 6,75% pe an. Fata de licitatia din februarie, dobanda la care emisiunea a fost plasata a coborat cu 1,15 puncte procentuale. Peste 98% din titluri au fost achizitionate de banci in contul clientilor lor.
BNR a vandut certificate de depozit cu scadenta la trei luni, la o dobanda de 8,82% pe an, in scadere cu 2,12 puncte.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO