Prima pagina

Scenariul pesimist al FMI: inflatia revine in 2007

11.10.2006, 18:28 12

BNR s-ar putea trezi anul viitor cu o rabufnire a inflatiei, de la 5,7% in decembrie 2006 la 6,5-7% in decembrie 2007, a avertizat ieri Emmanuel van der Mensbrugghe, seful echipei de experti ai FMI care tocmai a incheiat o evaluare periodica a economiei.
Scenariul invocat de oficialul Fondului ia in calcul ipoteze precum decizia Guvernului de a da drumul cheltuielilor pana la atingerea unui deficit de 2,5% din PIB, conform proiectului de buget in discutie, o crestere a salariilor din sectorul public mai mare decat anul acesta pe fondul presiunilor sindicale, precum si continuarea majorarii preturilor administrate. Pe langa inversarea procesului de scadere a inflatiei, ar rezulta largirea deficitului extern la 12,5-13% din PIB fata de un nivel prognozat la 10,4% din PIB pentru 2006.
"Am recomandat Guvernului ca atat anul acesta, cat si in 2007 sa ramana cu deficitul bugetar cat mai aproape de zero. Atat timp cat activitatea de investitii a sectorului privat este foarte dinamica si nu ne asteptam la vreun declin, este rolul statului sa intervina pentru controlarea deficitului extern prin temperarea cheltuielilor sectorului public", a spus Van der Mensbrugghe.
Cat priveste executia bugetara de anul acesta, evident ca FMI saluta mentinerea unui excedent consistent, insa atentioneaza ca ar fi "foarte imprudent" ca Guvernul sa decida in lunile ramase pana la sfarsitul anului sa treaca de la un excedent de 1,6% din PIB la un deficit de 2,5% din PIB. Efectul unei asemenea decizii: "gaz peste foc", a spus reprezentantul Fondului. "Ar fi o expansiune fenomenala a cheltuielilor, clar nepotrivita cu o crestere economica deja rapida", a afirmat Van der Mensbrugghe.
El a avertizat ca la un nivel atat de ridicat al deficitului extern, investitorii straini sunt foarte atenti la eventuale semne de derapaj al politicii fiscale dincolo de limitele prudentei. De asemenea, a spus ca aderarea la UE nu trebuie considerata motiv de relaxare a reformelor structurale, mentionand riscul ca Romania sa fie contributor net la bugetul comunitar in 2007, din cauza capacitatii reduse de absorbtie a fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO