Prima pagina

Seful BCE ii cere lui Tariceanu sa treaca bugetul pe plus

11.01.2008, 18:38 8

Contextul macroeconomic al Romaniei justifica aplicarea unei politici fiscale prudente, care sa urmareasca obtinerea unui excedent bugetar, spune Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.
"Cand vorbim despre o tara in plin proces de recuperare a decalajelor de dezvoltare, care inregistreaza o crestere economica rapida, recomandam cu tarie a nu se ezita in implementarea unui buget cu excedent", a declarat ieri, la Frankfurt, Jean-Claude Trichet, cel mai puternic bancher al Europei, referindu-se la perspectiva alegerilor care vor urma in Romania. Cresterea economiei romanesti este prognozata oficial anul acesta la 6,5%, in timp ce bugetul public este construit pe baza unui deficit de 2,7% din PIB, cel mai mare din ultimii ani.
Declaratia lui Trichet vine in contextul apelului pe care l-a adresat tuturor tarilor din UE pentru consolidarea politicilor fiscale si evitarea cu orice pret a aparitiei unei spirale a cresterilor salariale ca reactie la rabufnirea inflatiei. Cresterea preturilor de consum a depasit anul trecut asteptarile in intreaga zona euro, rata inflatiei fiind de 3,1%. In Romania, inflatia a urcat la sfarsitul lui 2007 la 6,4%-6,9%, potrivit estimarilor analistilor, fata de 4,87% in 2006. Datele oficiale pe 2007 vor fi publicate astazi.
Si pentru anul in curs se mentin presiuni inflationiste generate de cresterea preturilor pe plan mondial la alimente, dar si la combustibili.
Cat priveste bancile centrale care implementeaza strategii de tintire a inflatiei precum BNR, Trichet a spus ca acestea au toate mijloacele sa contracareze in economiile lor presiunile inflationiste din afara. "Nu avem aceleasi conceptii, dar obiectivul nostru este acelasi - sa ancoram solid asteptarile inflationiste pentru ca este responsabilitatea noastra ca bancheri centrali. Practic, suntem in aceeasi situatie si trebuie sa facem fata socurilor pe oferta care majoreaza inflatia", a mai spus presedintele BCE.
Trichet a avut ieri prima conferinta de presa pe 2008 in care a explicat decizia BCE de a mentine dobanda de referinta la euro la 4%, desi a precizat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa reactioneze preventiv contra dezancorarii asteptarilor inflationiste de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO