Prima pagina

Seful Erste va supraveghea personal operatiunile BCR

Seful Erste va supraveghea personal operatiunile BCR

Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank

01.08.2006, 20:04 8

Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, va prelua si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR dupa finalizarea tranzactiei de privatizare, a anuntat ieri la Viena seful grupului austriac.
Treichl va superviza astfel direct activitatea echipei executive de la BCR, condusa de Nicolae Danila, indicand importanta proiectului de integrare a celei mai mari banci romanesti in grupul austriac.
"Voi fi presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR din momentul inchiderii tranzactiei. Din cele sapte locuri din Consiliu, Erste va detine cinci", a declarat Andreas Treichl. Celelalte doua ar urma sa fie ocupate in continuare de reprezentantii celor cinci SIF - actionarii minoritari ai BCR. Cei doi reprezentanti ai statului si cei ai BERD si IFC si-au inaintat formal demisiile, fiind gata sa cedeze locurile. De asemenea, actualul presedinte al Consiliului, Daniel Daianu, va renunta la functie.
In privinta datei finalizarii tranzactiei, Treichl s-a declarat "destul de increzator" ca formalitatile procedurale se vor incheia in septembrie, cu circa trei luni mai tarziu decat se asteptau austriecii. De asemenea, seful Erste a mentionat ca din punct de vedere institutional mai este nevoie si ca Parlamentul sa aprobe proiectul de lege privind privatizarea BCR, ceea ce nu se poate intampla pana in septembrie, cand incepe o noua sesiune. Pentru a castiga timp, Guvernul a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta cu masuri pentru finalizarea privatizarii, incluzand prevederile din proiectul de lege care a generat luna trecuta disensiuni in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
"Din punct de vedere operational, facem deja progrese in privinta colaborarii cu managementul BCR, in ciuda intarzierii procedurilor institutionale", a declarat Andreas Treichl. El a afirmat ca procesul integrarii "este in curs" si nu se asteapta la o incetinire a acestuia, austriecii incercand sa nu piarda timp din cauza formalitatilor legale.
Treichl a mai spus ca noi informatii privind planurile financiare legate de BCR vor fi date publicitatii pe 9 octombrie, la Bucuresti, unde conducerea Erste Bank va veni sa-i intalneasca pe analistii locali in cadrul "zilei pietelor de capital".
Planurile de restructurare a BCR vizeaza intre altele externalizarea functiilor de logistica spre o subsidiara a companiei specializate Proserv, care a fost infiintata de Erste la 1 iulie si urmeaza sa-si inceapa operatiunile in Europa Centrala si de Est in ianuarie 2007.
Andreas Treichl a mentionat ca are incredere in atingerea obiectivului de crestere a profitului net al Erste cu peste 20% anul acesta, excluzand orice contributie din partea BCR. La jumatatea anului, profitul a insumat 448,7 mil. euro, in crestere cu 33,7% fata de aceeasi perioada din 2005. Activele au urcat cu 5%, pana la 160,2 mld. euro. Cifrele BCR ar urma sa fie incluse in bilantul grupului de-abia in ultimul trimestru al anului.
Vineri este convocata AGA la BCR pentru modificarea statutului bancii, astfel incat Erste sa aiba controlul complet asupra bancii, dar si SIF-urile sa fie sigure ca interesele de actionari minoritari nu le vor fi incalcate, fiind prevazuta varianta de exit prin listarea BCR.
Guvernul si Erste Bank au convenit sa prelungeasca pana la 21 septembrie data limita pentru finalizarea privatizarii BCR, intrucat Consiliul Concurentei a cerut clarificari suplimentare pentru a se pronunta asupra ajutorului de stat in cazul Bancorex, banca absorbita in 1999 de BCR.
"Notificarea Consiliului Concurentei a fost facuta si speram ca pana la data limita sa obtinem avizul", a afirmat, saptamana trecuta, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
La nivelul grupului, Erste are in vedere reducerea in continuare a ponderii costurilor in total venituri. La jumatatea anului a ajuns la un raport de 60,3% fata de 61,8% in 2005, insa tinta este de sub 55% in 2009. In prima jumatate a acestui an costurile au crescut din cauza restructurarilor din Serbia, a extinderii retelei in Croatia si Ungaria, precum si a investitiilor in IT din Cehia.
De asemenea, Treichl a invocat de mai multe ori efectele nefavorabile ale fluctuatiilor valutare, ale evolutiei dobanzilor sau ale cresterii rezervelor minime obligatorii inregistrate pe diferite piete pe care este prezent grupul in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO