Prima pagina

Si a fost prima zi de apreciere-soc a leului

04.11.2004, 00:00 11



Sange peste tot! Asa a aratat ziua de ieri pe piata valutara in relatarile jucatorilor. A fost prima zi dupa anuntul oficial al BNR privind hotararea de a lasa cursului o mai mare libertate de apreciere, nefranata nici in cazul unei prabusiri-soc a cotatiilor. Care nici n-au intarziat sa apara: la deschiderea sedintei de tranzactionare cotatiile era deja la 40.270/40.300 de lei pentru un euro, fata de circa 40.320 de lei/euro la inchiderea de marti. La pranz, BNR a calculat un curs de 39.371 de lei pentru un euro, in cadere cu 846 de lei fata de ziua precedenta.



Tavalugul vanzarilor de valuta a prins si dolarul, care s-a trezit aruncat la 31.278 de lei, cu 661 de lei mai jos decat marti.



Dincolo de cifre, in dealingurile valutare chiar a fost spectacol: volume de operatiuni record; sefii si-au lasat birourile si s-au asezat direct in fata terminalelor de tranzactionare; telefoanele au fost puse la grea incercare de clienti complet debusolati care nu-si credeau ochilor: "prefixul" cursului leu/euro s-a schimbat peste noapte de la "40" la "39", cum nu mai vazusera de un an de zile.



Cine are de vandut valuta pentru a face rost de lei si-a pus mainile in cap vazand sumele incasate, in timp ce clientii care trebuia sa cumpere au fost in extaz, incercand chiar sa-si mai amane ordinele pentru a profita de trendul de scadere.



"S-a vazut adevarata putere a fortelor pietei. Predictibilitatea interventiilor bancii centrale trebuie uitata", a comentat ieri Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetara.



Iar "fortele" pietei si-au facut repede treaba. Vanzarile de valuta au trantit agresiv cotatiile pana la minimuri de 39.430/39.450 de lei pentru un euro.



La un moment dat a aparut un episod de crestere a cursului cu circa 600 de lei pe seama unor ordine de cumparare destul de mari. Cotatiile au scazut insa pana la 39750 ulterior, la fel de repede. Multi jucatori s-au grabit sa puna momentul de crestere pe seama unei interventii de cumparare a bancii centrale. Aceasta nu s-a confirmat in cele din urma, cresterea rezultand numai din tranzactionarea din piata.



O interventie a BNR ar fi insemnat dezicerea de mesajul transmis chiar cu o zi in urma. Practic, in conditiile in care vrea intr-adevar sa obisnuiasca piata cu aprecierea leului, banca centrala ar trebui sa se tina deoparte in ciuda riscurilor unei caderi de-a dreptul spectaculoase a cursului.



In acest context, nu incape nici o indoiala ca astazi cursul va continua sa alunece usor pana la 39.000 de lei/euro, dupa ce ieri ecartul parcurs de cotatii in sus si in jos a fost de circa 900 de lei. Probabil ca piata va ramane extrem de sensibila, gata sa reactioneze in ambele directii.



Jucatorii au apreciat ca "foarte indraznet" mesajul oficial transmis marti de BNR, care poate fi interpretat la modul: "vindeti, ca noi sigur nu intervenim sa va facem surprize". Astfel privite lucrurile, o ipotetica interventie a bancii centrale ar fi putut avea rol de atentionare, insa nu mai mult, efectul asupra cursului fiind nesemnificativ.



"BNR lasa problema deschisa, declaratiile lasa loc de <surprize>. Cu siguranta exista temeri privind astfel de miscari si din acest motiv cursul a si urcat atat de repede cand s-a cumparat", comenteaza un dealer.



Imaginea de "spectacol total" din piata este zugravita si de estimarile jucatorilor privind volumul total al tranzactiilor de pe piata interbancara. Multi au inregistrat recorduri, ceea ce ar duce totalul la cel putin 500 de milioane de euro.



Cum bancile nu pot ramane cu pozitii deschise foarte mari, spre inchiderea sedintei de tranzactionare au aparut ordine de cumparare care au ridicat cotatiile spre 39.850 de lei pentru un euro.



"Limitarea interventiilor BNR va determina o crestere a volatilitatii pietei. Efectele variatiilor cursului asupra importatorilor si exportatorilor vor fi determinate de structura pe produse. In masura in care sunt preponderente masinile si utilijele, efectele vor fi limitate, iar comertul cu exteriorul nu va suferi nici modificari cantitative sensibile. O volatilitate cresuta va cere insa acordarea unei atentii sporite elementelor de hedging (gestionare a riscului) valutar", spune Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei HVB Bank. El crede ca intrarile de capital vor continua, chiar daca va creste volatilitatea pietei. "Este posibil insa ca unii investitori sa doreasca sa-si retina profitul acum si sa reintre mai tarziu. Putem sa vedem in viitorul apropiat si iesiri de capital din piata", apreciaza Mihoc. Trezorierul HVB mai spune ca este interesant de vazut masura in care vor scadea preturile odata cu ieftinirea euro, respectiv daca operatorii nu vor dori sa integreze aceste variatii in profit.



Mesajul de ieri al BNR si miscarile de pe piata valutara au creat agitatie si la ghiseele caselor de schimb ale bancilor, clientii persoane fizice grabindu-se sa vanda euro. Spreadurile s-au largit considerabil, ca si pe piata interbancara.



BCR afisa cotatii de 40.200 lei/euro la cumparare, 40.800 lei/euro la vanzare, respectiv 31.600/32.200 la dolar. De altfel, vanzarile de valuta la casele celei mai mari banci de pe piata au fost estimate la 50 milioane de euro.



La BRD, cotatiile se situau ieri la 39.450/40.100 lei pentru un euro, respectiv 30.960/31.580 lei pentru un dolar. In fine, a treia banca de pe piata platea persoanelor fizice 39.400 de lei pentru un euro vandut si vindea la randul sau cu 40.580 de lei. La dolar cotatiile erau de 30.950/31.940 lei/dolar.



Urmeaza ziua a doua de dupa anuntul BNR privind politica de apreciere a leului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO