Prima pagina

Start la sezonul de toamna al scaderii dobanzilor la lei

Start la sezonul de toamna al scaderii dobanzilor la lei
10.09.2004, 00:00 13



Luna septembrie se va incheia cu dobanzi mai mici la creditele in lei. Liderul pietei a facut prima miscare, secunzii sai sunt pe pozitii pentru a-si mentine competitivitatea, iar restul jucatorilor vor avea grija sa nu ramana in offside. Coborarea dobanzilor la nivelul intregii piete pregateste un nou puseu de toamna al creditului de consum.



Liderul pietei bancare, Banca Comerciala Romana (BCR) s-a hotarat sa raspunda asteptarilor create in piata privind scaderea dobanzilor la creditele in lei, anuntand ajustari de pana la trei puncte procentuale, valabile de astazi.



Exceptie fac dobanzile la creditele ipotecare in moneda nationala, care raman neschimbate. In cazul creditelor destinate companiilor, reducerile merg pana la maximum doua puncte procentuale.



BRD-SocGen, al doilea mare jucator din sistemul bancar, nu a luat inca o decizie de diminuare concreta a dobanzilor la creditele in lei, insa orientarea este evidenta.



"Cu siguranta vom reactiona la semnalele date de banca centrala prin reducerile de dobanda acumulate. Niciodata nu ne orientam dupa miscarile concurentei. Luam deciziile de modificare a dobanzilor in functie de propriile noastre evaluari, de elementele concrete de pe piata", a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Popa, director general adjunct al BRD.



A treia banca de pe piata, Raiffeisen Bank, nu mai intarzie mult cu scaderea dobanzilor. "Am luat deja in calcul o scadere a dobanzilor la creditele in lei si probabil vom anunta noile dobanzi saptamana viitoare", a declarat pentru Ziarul Financiar Rasvan Radu, vicepresedinte al Raiffeisen Bank responsabil cu operatiunile de retail.



Dupa ce dobada de interventie a BNR a coborat cu doua puncte si jumatate fata de nivelul din urma cu trei luni, intreaga piata astepta ca unul dintre cei trei mari sa faca primul pas de reducere a dobanzilor, stiut fiind ca restul bancilor nu vor fi intarziat prea mult sa-l urmeze avand in vedere batalia pentru cote de piata pe segmentul de retail. Cum piata bancara isi mentine gradul de concentrare puternica, primele trei banci detin peste jumatate din activele sistemului asa ca este suficient ca una sa ajusteze dobanzile pentru a induce un curent la nivelul intregii piete.



Scaderea dobanzilor la lei ar putea sa mai tempereze din apetitul pietei pentru creditul in valuta, amplificat la maximum in cursul verii din cauza ca dobanzile la finantarile in moneda nationala ramaneau agatate sus, iar mirajul stabilitatii cursului de schimb isi facea din plin efectul.



Ramane de vazut si cum se va reflecta in pretul creditelor in euro si dolari recenta majorare a rezervei minime obligatorii in valuta operata de banca centrala, pentru a putea vorbi de un inceput de apropiere a costurilor intre cele doua optiuni de finantare.



"Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, credem ca este momentul potrivit pentru un raspuns pozitiv la semnalele primite din partea pietei", a declarat Natalita Hurduc, vicepresedinte executiv al BCR.



Cel putin deocamdata, BCR precizeaza ca dobanzile acordate la depozitele atrase in lei raman nemodificate. De asemenea, banca nu opereaza schimbari la nivelul dobanzilor la creditele in valuta.



Inevitabil nsa, bancile nu vor exagera cu generozitatea acceptand restrangeri prea mari ale marjelor intre dobanzile la credite si cele la depozite, astfel ca si dobanzile la depozite vor incepe sa scada, mai ales in conditiile in care acestea tind sa devina "prea" real pozitive ca urmare a continuarii dezinflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO