Prima pagina

Statul si-a umplut buzunarele cu impozitul pe profitul companiilor

Statul si-a umplut buzunarele cu impozitul pe profitul companiilor
16.02.2004, 00:00 25



Afacerile au mers bine in 2003, daca e sa ne luam dupa cresterea spectaculoasa, de peste 46% fata de 2002, a veniturilor incasate de stat din impozitarea profiturilor obtinute de firmele de pe piata romaneasca. Taxarea cu 25% a profiturilor a adus in visteria statului peste 1,3 miliarde de dolari. Iar suma ar fi putut fi chiar mai mare, daca profiturile nu ar fi fost limitate de restrictiile la deducerea mai multor tipuri de cheltuieli legate de activitatea firmelor si care maresc, practic, nivelul aparent rezonabil al impozitului de 25%.



Ministerul Finantelor a promis pentru 2005 reducerea impozitului pe profit pana la 20%. Bulgaria a luat-o insa inainte cu stimularea afacerilor si atractivitatea fiscala la nivel regional, aplicand de anul acesta un impozit de 19,5%, care urmeaza sa coboare in 2005 la 15%.



Imbunatatirea profitabilitatii firmelor romanesti, alaturi de modificarile legislative care au implicat inclusiv eliminarea anumitor facilitati (dublarea impozitului pe profitul exportatorilor) si o mai buna colectare, au facut din impozitul pe profit cea mai dinamica sursa de venituri din impozite directe pentru bugetul statului, cu o crestere de peste 46% comparativ cu incasarile din 2002.



In acelasi timp, majorarea salariului mediu brut cu aproape 24% in 2003, pana la 6,6 milioane de lei, pornind de la cresterea salariului minim brut pe economie la 2,5 milioane de lei, s-a reflectat in incasari din impozitul pe venit mai mari cu 11,4% in termeni reali. Cresterea acestei categorii de venituri este limitata de mentinerea unei scheme de impozitare progresiva impovaratoare, care aplica o cota maxima de 40% la venituri reprezentand echivalentul a numai 350 de euro si continua astfel sa impinga contribuabilul spre declararea unor venituri cat mai mici, impozabile cu cota minima de 18%.



Incasarea extrem de slaba a contributiilor sociale, pana intr-acolo incat la jumatatea anului ii dadea frisoane ministrului finantelor, s-a vazut intr-o scadere a acestor venituri cu 2,8% in termeni reali. Iar colectarea a fost slaba in conditiile reducerii cotelor contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale in anul 2003, impartita intre angajator si salariat, dar greu de perceput avand in vedere nivelul extrem de ridicat la care a fost aplicata.



Pe de alta parte, cresterea exploziva a importurilor, care a dat emotii autoritatilor din cauza deteriorarii contului curent, nu a fost deloc rea pentru bugetul de stat, care a castigat sume importante din taxe vamale, accize si TVA aplicate la marfuri din import.



Astfel, desi cotele taxelor vamale pentru mai multe categorii de marfuri au fost reduse la inceputul lui 2003, veniturile bugetare din aceasta sursa au crescut cu peste 19% in termeni reali, pe seama unor importuri in euro mai mari cu aproape 12% comparativ cu 2002, dar si ca urmare a eliminarii unor facilitati fiscale.



Majorarea importurilor de carburanti auto cu nu mai putin de 286% fata de 2002, alaturi de cresterea cu 31% a achizitiilor de bauturi alcoolice si de o depreciere a leului cu 20,3% in raport cu euro, au umflat incasarile din accize cu aproape 55%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO