Prima pagina

Surpriza PSD: reduceri generoase de fiscalitate din 2005

Surpriza PSD: reduceri generoase de fiscalitate din 2005
16.06.2004, 00:00 17



Companiile de pe piata romaneasca vor plati de anul viitor un impozit pe profit de 19%, fata de 25% in prezent. Cota maxima a impozitului pe venitul persoanelor fizice urmeaza sa scada de la 40% la 38%, iar cota minima de la 18% la 14%. Companiile vor beneficia si de o reducere cu doua puncte a contributiilor de securitate sociala, pana la 30,5%. Atat firmele cat si persoanele fizice vor plati insa impozite pe veniturile din dividende majorate cu cinci puncte: 15%, repectiv 10%.



Toate aceste modificari de impozite au fost anuntate ieri de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.



Sursa de acoperire a pierderilor suferite intr-o prima faza de bugetul de stat? "Ne-am gandit ca tot surplusul de venituri la buget adus de cresterea economica sa fie folosit pentru reducerea fiscalitatii", a declarat Tanasescu.



Generozitatea fata de companii nu se opreste la reducerea substantiala a impozitului pe profit, aceasta fiind insotita de extinderea deductibilitatii anumitor cheltuieli. Astfel, firmele isi vor putea majora cheltuielile deductibile aferente amortizarii, in urma diminuarii duratei normate de functionare a mijloacelor fixe, iar plafonul de deducere a pierderilor aferente creantelor neincasate va creste de la 20% la 25%. In plus, aceasta deducere nu va mai fi limitata la creantele acumulate dupa 1 ianuarie 2004. In ceea ce priveste deducerea cheltuielilor cu dobanzile, Tanasescu spune ca Fiscul va accepta excluderea din capitalul imprumutat a creditelor de la societati bancare romane si straine, vizand implicit o mai buna monitorizare a transferurilor prin pret intre companii inrudite.



De asemenea, impozitul de numai 10% aplicat castigului din investitii imobiliare va fi extins si in cazul proprietatilor cumparate inainte de 1 ianuarie 2004, fiind eliminata si aceasta restrictie din forma actuala a Codului fiscal. Finantele vor mai introduce de anul viitor sistemul de plata anuala a impozitului pe profit, cu plati trimestriale anticipate.





Toate aceste modificari tinute secret pana luni seara, cand au fost divulgate in mare de premierul Adrian Nastase, urmeaza sa fie incluse intr-o ordonanta de urgenta prin care Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004 va fi amendat. Conform Codului, modificarile trebuie operate prin proiect de lege cu sase luni inainte de inceputul noului an fiscal.



Desi intentia Finantelor de a continua relaxarea fiscalitatii era binecunoscuta, amplitudinea reducerilor de impozite anuntate ieri de Mihai Tanasescu a creat o mare surpriza.



Aceasta in conditiile in care, dupa discutiile de luna trecuta cu experti ai FMI, reprezentanti ai Finantelor anticipau o scadere a impozitului pe profit pana la 22-23%, respectiv o reducere a cotei minime de impozit pe venit pana la 16%. Nici chiar experti din ministerul finantelor ori din marile firme de consultanta nu aflasera pana luni seara de planul generos de micsorare a impozitelor.



Subiectul reducerii fiscalitatii a fost insa discutat in detaliu saptamana trecuta de comitetul economic al PSD, imediat dupa primul tur al alegerilor locale.



Bineinteles, nesperata relaxare fiscala a fost cat se poate de bine primita de reprezentantii mediului de afaceri, care au acceptat sa participe la conferinta de presa organizata cu acest prilej de ministrul finantelor.



"It's terrific (n.r. minunat)", a declarat Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini - una dintre organzatiile cele mai vehemente in a critica sistemul fiscal romanesc in ultimii ani. "Lucrurile sunt foarte bune", a declarat si Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.



Cota minima de impunere a veniturilor persoanelor fizice va fi redusa incepand din 2005 de la 18% la 14%, cota de mijloc va fi de 26%, iar cota maxima de impozitare va cobori cu doua puncte, de la 40% la 38%, a anuntat ieri ministrul finantelor Mihai Tanasescu. El a declarat ca aceasta varianta, cu reducerea numarului de transe de la cinci la trei este "cea mai buna", considerand ca ar ramane ca succesorul sau sa continue sa evalueze varianta introducerii unei cote unice de impozit.



Nivelul minim de impunere urmeaza sa fie aplicat unui venit lunar impozabil (rezultat in urma deducerii din salariul brut a contributiilor pentru asigurari sociale, a deducerilor personale de baza si a celor suplimentare), de pana la 2,7 milioane de lei.



Pentru venituri cuprinse intre 2,7 si 14,5 milioane de lei se va aplica un impozit de 378.000 de lei plus 26% din suma care depaseste 2,7 milioane de lei, iar persoanele care obtin venituri lunare impozabile de peste 14,5 milioane lei vor fi impozitate cu 3,446 milioane de lei plus o cota de 38% din ceea ce depaseste nivelul de 14,5 milioane de lei.



Potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, in prima categorie se incadreaza circa 2,5 milioane de persoane, iar in urmatoarele doua 2,1-2,2 milioane si, respectiv, 300.000 de salariati. Tanasescu spune ca sistemul de deduceri economice aplicat in prezent va fi mentinut si anul viitor, fara modificari.



El a afirmat ca toti salariatii vor plati impozite mai reduse, castigul fiind de circa 120.000 de lei pe luna pentru un salariu de sase milioane de lei obtinut de o persoana care are un copil in intretinere.



In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, cota standard de 19% va ramane la acelasi nivel, insa cota redusa, de 9%, va fi diminuata la 5%, fiind aplicabila pentru carti, manuale scolare si proteze.



Nivelul accizelor va fi majorat conform graficului convenit cu autoritatile de la Bruxelles, pentru a atinge nivelul minim din Uniunea Europeana. Nivelul acestor taxe va creste in cazul alcoolului si bauturilor alcoolice, tutunului, uleiurilor minerale, dar va fi redus la berea fabricata de micii producatori.



De asemenea, accizele vor fi diminuate pentru toate sortimentele de cafea, in medie cu 20%, iar strategia prevede si impunerea unui nivel mimim pentru tigarile ieftine.





Buget optimist pentru 2005



Veniturile bugetului general consolidat ar urma sa creasca anul viitor, in conditiile mentinerii impozitelor la nivelurile actuale, cu 94.000 de miliarde de lei, a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasecu.



El spune ca aceasta crestere poate sustine reducerea de fiscalitate proiectata pentru 2005, fara ca deficitul bugetar sa depaseasca 2% din PIB, fata de 2,1% nivel rectificat pentru 2004. Cresterea economica pe care se bazeaza constructia bugetului pe 2005 este estimata la 5,2%.



Finantele mizeaza pe incasari suplimentare din majorarile de accize prevazute - 14.000 mld. lei si pe inca 15.000 mld. lei dintr-o mai buna colectare generala a veniturilor.



Potrivit estimarilor, reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19% va avea ca efect diminuarea veniturilor cu 12.000 de miliarde de lei, iar reducerea cotelor de impunere la persoane fizice are o influenta negativa de 7.300 de miliarde de lei.



De asemenea, aderarea la UE a zece noi state la 1 mai 2004, va determina reducerea cu circa 5.000 de miliarde de lei a incasarilor obtinute din taxe vamale in comertul cu aceste tari.





razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO