Prima pagina

UniCredit si-a recrutat sef de la Raiffeisen Bank

04.01.2005, 00:00 19



Rasvan Radu, 38 de ani, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia de retail, a hotatat sa paraseasca filiala locala a grupului austriac pentru a prelua functia de director general al UniCredit Romania.



"Raiffeisen Bank este deja consolidata, o banca aflata pe un drum sigur. In acest context, proiectul UniCredit reprezinta o noua provocare pentru cariera mea", a declarat pentru ZF Rasvan Radu. El incheie astfel o perioada de circa trei ani in care a facut parte din echipa de conducere instalata de Raiffeisen dupa preluarea Bancii Agricole.



Numirea sa in functia de director general al UniCredit Romania urmeaza sa aiba loc la inceputul lunii februarie, cand este programata Adunarea Generala a Actionarilor. Discutiile decisive privind plecarea lui Radu la filiala grupului italian UniCredito s-au finalizat chiar in ultima saptamana a anului trecut.



"Cofirmam retragerea din functie a lui Rasvan Radu, procedurile urmand a fi indeplinite in perioada urmatoare. Pana la numirea unui succesor, atributiile sale vor fi preluate de presedintele bancii si de directorii executivi", a comentat Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank. Ea a precizat ca strategia in domeniul retailului ramane neschimbata, mai ales ca banca a inregistrat "rezultate excelente" in 2004.



Contactati de Ziarul Financiar, oficialii UniCredit au confirmat la randul lor decizia actionarului italian de a-l numi pe Rasvan Radu in functia de director general, fara a oferi alte detalii pana la incheierea formalitatilor.



Unul dintre cei mai tineri bancheri in pozitie de top management, Rasvan Radu este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, al Universitatii Romano-Americane si al Harvard Business School (AMP). Experienta sa profesionala in domeniul financiar-bancar se intinde pe parcursul a 10 ani. In acest rastimp, Radu a fost director in cadrul Bancii Comerciale Romane, pentru ca in 2000 sa fie numit vicepresedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.



Raiffeisen Bank este in prezent a treia banca de pe piata dupa activele totale, care au depasit 1,4 miliarde euro la sfarsitul lunii iunie 2004 si are peste 1,5 milioane de clienti. Presedintele bancii, Steven van Groningen, afirma luna trecuta ca tinta pentru cota de piata este de 15% la sfarsitul lui 2005.



Ramane de vazut cine se va ocupa de atingerea acestui obiectiv pe segmentul de retail - cel mai dinamic al bancii, dar si al pietei in intregime. La bursa zvonurilor sunt vehiculate nume de bancheri tineri din sistem, surse apropiate discutiilor indicand preferinta Raiffeisen Bank pentru a recruta un nou vicepresedinte dintre "lupii tineri" ai sistemului, respectiv din afara bancii. Nu sunt insa prea multe astfel de nume de bancheri romani, ceea ce usureaza intrucatva speculatiile.



La UniCredit Romania se pregateste astfel o a doua schimbare la varful managementului dupa cea din vara trecuta, cand fostul presedinte, Selcuk Saldirak, a plecat la Banca Tiriac pe o pozitie similara, iar actionarul italian l-a numit ca director general interimar pe Giuseppe Merlo, anterior director general adjunct. Dupa venirea lui Radu, Merlo isi va relua fosta functie.



Rasvan Radu preia o banca in plina expansiune mai ales pe piata de retail, cu un program de investitii importante in dezvoltarea unei retele teritoriale extinse, care ar trebui sa ajunga la cel putin 80 de unitati in 2007. De asemenea, grupul italian trage cu ochiul la BCR, asteptand momentul reluarii procedurilor de privatizare.



UniCredit Romania a incheiat primele trei trimestre ale anului 2004 cu un profit de circa 3,1 milioane euro. Banca detinea active totale in valoare de aproximativ 322 milioane de euro. In ultima parte a lui 2004, grupul UniCredito a mai adus 30 de milioane de euro la capitalul social al bancii romanesti, care a ajuns la 52,5 milioane de euro, si detine astfel 99,94% din actiuni.



UniCredit Romania opereaza in prezent o retea de 31 de sucursale, dintre care 12 in Bucuresti. UniCredit Grup, actionarul majoritar al bancii, este cel mai mare grup bancar din Italia din punct de vedere al capitalizarii bursiere (26,2 miliarde euro) si unul din primele grupuri bancare din Europa din punct de vedere al activelor (245 miliarde euro in septembrie 2004). razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO