Prima pagina

Veniturile din turism, prima scadere in 5 ani

Veniturile din turism, prima scadere in 5 ani
22.08.2007, 19:21 17

Incasarile Romaniei din turismul international au scazut in primul semestru al anului cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 381 mil. euro, marcand prima reducere din ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, turistii straini au cheltuit in primul semestru mai putin decat anul trecut pentru a-si petrece vacanta in Romania, conform datelor publicate de Banca Nationala.
"Este un rezultat oarecum ciudat avand in vedere ca numarul de turisti straini a crescut cu 20% de la inceputul acestui an. Singura explicatie este ca inca nu stim cum sa facem turistul strain sa cheltuiasca mai multi bani", considera Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Tursim (ANAT) din Romania.
Conform Institutului National de Statistica, numarul sosirilor de turisti straini in Romania a crescut in primul semestru cu 18%. In aceste conditii, o alta explicatie a reducerii incasarilor din turism ale Romaniei ar fi tendinta de diminuare a duratei vacantelor strainilor.
"Pe de o parte numarul de turisti este intr-o usoara crestere comparativ cu anul trecut, dar media sederii este in descrestere. Nu este o tendinta vizibila doar in Romania, ci la nivel european. Daca inainte sejururile erau de cate doua saptamani, durata acestora s-a redus acum la patru zile, dezvoltandu-se foarte mult turismul de weekend", spune Dragos Anastasiu, directorul general al companiei Eurolines.
El asteapta insa ca veniturile din turism sa creasca in a doua parte a anului, "cand vor fi vizibile incasarile cumulate din iulie, august si septembrie", luni preferate de turistii straini, a mai spus Anastasiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO