Prima pagina

Videanu negociaza cu FMI, inainte de a pleca din Guvern

Videanu negociaza cu FMI, inainte de a pleca din Guvern
27.01.2005, 00:00 16



Negocierile guvernului Tariceanu cu FMI pentru incheierea unui memorandum suplimentar de politici economice la acordul de supraveghere preventiva semnat de fostul executiv in vara lui 2004 au inceput ieri sub conducerea ministrului de stat Adriean Videanu, si nu a ministrului finantelor, asa cum se intampla la precedentele runde de negociere.



La finalul primei intalniri cu noul negociator-sef al Fondului in relatia cu Romania, belgianul Emmanuel van der Mensbrugghe, Videanu a declarat ca spera ca textul noului memorandum sa fie finalizat pana la 8 februarie, adica data la care este prevazuta a se incheia vizita misiunii. De altfel, el a spus ca dupa incheierea negocierilor va demisiona din Guvern pentru a-si pregati candidatura la functia de primar al Bucurestiului.



Ajustarea acordului este inevitabila avand in vedere schimbarile aduse in plan fiscal de introducerea cotei unice de impozit pe venit.



"FMI a inteles necesitatea demersurilor de politica pe care actualul Cabinet le-a luat si anume reforma fiscala si recalcularea pensiilor, si ne concentram pe celelalte domenii pe care sa gasim solutii. Ma refer la deficitul cvasi-fiscal si aici vom avea o atitudine hotarata nu datorita exigentelor de echilibre macroeconomice pe care le impune Fondul, ci ca o necesitate pentru Romania", a declarat Videanu.



Emmanuel van der Mensbrugghe a facut ieri turul principalelor oficialitati implicate in negocieri, incepand cu Banca Nationala. Surse apropiate negocierilor spun ca belgianul este tipul clasic de functionar sever, rece, fara o mare disponibilitate de inovare pe langa solutiile date de introducerea datelor in modelele de simulare macroeconomica.



FMI pune pe masa autoritatilor conditia limitarii deficitului bugetar la 0,7-0,8% din PIB, ceea ce nu lasa multe optiuni in privinta solutiilor de completare a veniturilor. Pana in prezent, Fondul a invocat ca posibilitati majorarea TVA si devansarea calendarului de majorare a accizelor, masuri pe care BNR nu le agreeaza din cauza efectului inflationist determinat de majorarile de preturi in lant astfel induse.



Intalnirea reprezentantilor FMI cu premierul Calin Popescu-Tariceanu a durat mai putin de o ora, fiecare parte prezentandu-si intentiile si asteptarile legate de negocierile incepute ieri.



La incheierea discutiei, Tariceanu a declarat ca Romania isi va respecta angajamentele luate cu FMI.



"Guvernul va fi obligat sa fie extrem de precaut in privinta politicilor fiscale si monetare pentru ca, pe termen lung, cresterea economica inregistrata in 2004 prefigureaza o supraincalzire a economiei care ar putea avea efecte defavorabile", a apreciat premierul. El a aratat ca, din acest punct de vedere, cooperarea Guvernului cu Fondul Monetar International este o componenta "inca necesara", pe care, personal, o apreciaza foarte mult.



Seful misiunii FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, a amintit de faptul ca autoritatile de la Bucuresti au inregistrat unele intarzieri in ceea ce priveste ajustarea tarifelor la energie. De asemenea, el s-a referit la necesitatea mentinerii unei politici bugetare echilibrate, inclusiv la nivelul companiilor de stat.



Conform unor surse citate de Mediafax, Tariceanu l-a asigurat pe oficialul FMI ca "nu va exagera la capitolul cheltuieli bugetare" si ca fondurile disponibile vor fi utilizate strict pe baza prioritatilor si a necesitatilor.



"Discutam cu Guvernul politica fiscala si de venituri si cu Banca Centrala politica globala privind cursul de schimb si politica monetara. Pe langa discutiile macroeconomice discutam si despre reforma. Aici importante sunt discutiile despre politica in domeniul energetic si respectiv preturile energiei, situatia generala a intreprinderilor publice, programul de privatizare, precum si climatul general privind afacerile si investitiile din Romania", a declarat Emmanuel van der Mensbrughe, potrivit unui comunicat difuzat de purtatorul de cuvant al executivului.



Oficialul FMI nu a facut comentarii suplimentare asupra intanirii avute cu premierul Tariceanu, precizand doar ca discutiile vor continua la nivelul ministerelor si al Bancii Nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO