Prima pagina

Vom taia cu markerul zerourile de pe bancnotele vechi

Vom taia cu markerul zerourile de pe bancnotele vechi
18.11.2004, 00:00 22

Leul greu, programat sa-si faca aparitia pe piata la 1 iulie 2005, incepe sa dea batai de cap bancherilor comerciali. Aparitia unei cereri foarte mari de bancnote noi, necesitatea inlocuirii aplicatiilor informatice, alimentarea casieriilor, riscuri operationale in lucrul cu clientela, dotarea cu masini de numarare si sortare a monedelor metalice, schimbarea codului international al leului, detalierea procedurilor privind rontunjirile contabile, se numara printre problemele invocate de bancheri in perspectiva taierii a patru zerouri din coada monedei nationale.
Opinia practic unanima a bancilor comerciale este ca perioada de 18 luni prevazuta in legea denominarii pentru circulatia in paralel a leilor vechi si a celor noi, ar trebui scurtata.
Alte probleme practice: cum se va inscrie in contabilitate valoarea unei actiuni cotate la 12.345 de lei, de exemplu, cum se va da rest la o bancnota de 1 milion de lei cu care clientul plateste o rata de 798.211 lei, cum vor fi afisate cursului valutare si cum vor reactiona clientii care au incheiat contracte de depozit/credit in lei vechi si se vor trezi cu lei noi, in fine - cum se vor descurca oamenii la casierie, avand in portofel un "ghiveci" de bancnote vechi si noi.
"Nu cred ca va fi vreo problema cu ghiveciul din buzunar. Care va fi preferinta populatiei - e o intrebare foarte grea. Nu cred ca trebuie exagerat si in nici un caz nu vreau sa dam senzatia ca bancnotele vechi isi vor pierde puterea de cumparare", spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Banca centrala nu are prea multe raspunsuri exacte. Pana pe 26 octombrie asteapta de la bancile comerciale o lista cu toate observatiile si potentialele probleme care ar putea aparea.
BNR are patru mari argumente in favoarea denominarii. "Este necesara pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate", afirma Mugur Isarescu. Apoi, pentru exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa, pentru a simplifica trecerea ulterioara la euro  prin dimensiunile identice ale noilor bancnote, pentru a readuce nivelul indicatorilor valorici mai usor inteligibili.
Primele retrase din circulatie vor fi actualele bancnote de 10.000 de lei si 50.000 de lei, precum si monedele metalice. "Celelalte sunt de calitate mai buna si pot circula mai mult", spune Isarescu.
"Suntem pentru o perioada mai scurta de implementare", a declarat vicepresedintele BRD, Petre Bunescu.
"Impartasim temerile cu privire la posibila crestere a inflatiei. De asemenea, in 2005, ar putea aparea tentantia pentru anumiti cetateni detinatori de lei vechi sa se indrepte spre valuta in cazul in care nu gasesc lei noi", a adaugat Bunescu.
 "Trebuie sa avem toate detaliile privind procedurile de rotunjire, iar acestea sa nu sufere modificari ulterioare. La bancomate ar trebui alimentat numai cu moneda noua", a spus si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
In acelasi timp, oficialii institutiilor de credit ridica si problema afectarii credibilitatii sistemului bancar, in cazul in care populatia nu va gasi bancnote noi la ghiseele bancilor atunci cand solicita preschimbarea.
"In toate denominarile de succes, in primele trei luni populatia a preferat noile monede, asa ca putem avea blocaje la interfata cu clientii. Datorita retragerii BNR din teritoriu vom avea probleme de alimentare cu numerar dupa primele zile", considera Petru Rares, director general al Bancii Romanesti.
"ARB a propus ca vineri 1 iulie 2005 sa fie zi nelucratoare cu publicul pentru a mai castiga timp pentru pregatiri", a spus Dan Pascariu, presedintele HVB Bank. El afirma ca procesul a fost mai rapid in alte tari. "Nu cred ca cineva ar dori sa aiba doua tipuri de conturi prin introducerea unui cod nou", a declarat bancherul.
"Greul va fi la ghiseul bancar, in relatia cu clientul. Trebuie vazut si ce se intampla cu acele conturi reziduale, unde raman sume foarte mici, care nu mai intereseaza titularul", a adaugat si Enache Jiru, presedintele CEC.
El s-a raliat celorlalti bancheri in ideea ca perioada de preschimbare sa fie cat mai scurta. "Din teorie se stie ca riscurile cresc direct proportional cu timpul", a explicat oficialul CEC.
Raspunsul guvernatorului BNR? "Procesul de denominare trebuie sa-i aiba in vedere pe toti. Banul emis de BNR va intra si in proprietatea copilului de zece ani pe care-l trimit parintii dupa paine. Noi nu-i putem dicta acelui copil sa foloseasca, de a doua zi, noua bancnota de un leu si nu hartia de 10.000 de lei, pentru ca este mai putin costisitor pentru banci", a spus Mugur Isarescu.
Primviceguvernatorul Florin Georgescu apreciaza ca, in functie de adaptarea pietei, se poate din partea BNR ca operatiunea sa fie accelerata. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO