Profesii

500.000 de români au solicitat un job în străinătate

Autor: Adelina Mihai

13.09.2010, 23:49 63

Peste 520.000 de români şi-au depus CV-urile pentru un job înstrăinătate de la începutul anului, iar majoritatea celor care vorsă plece sunt deja angajaţi, aplică la 10- 20 de joburi până ajungla interviu şi vor să lucreze la străini pentru că nu-şi mai potachita creditele, potrivit statisticilor centralizate de site-ulTjobs, o platformă de lucru pentru agenţiile de recrutare dinRomânia.

Deşi jumătate de milion de români au aplicat pen­tru un job înstrăinătate, numai 86.000 au semnat contracte de muncă în perioadaianuarie - septembrie 2010. "Peste 450.000 din românii care şi-audepus CV-ul au participat la un interviu, fie că s-au deplasat lasediul agenţiei de recrutare, fie telefonic sau prin intermediulprogramului Skype. Estimăm o creştere a numărului de locuri demuncă în străinătate anul viitor, de până la 15- 20%", susţineCălin Ştefănescu, director general al Tjobs. Până la finele anuluiurmează să fie încheiate în jur de 230.000 - 240.000 de contractede muncă în străinătate, o parte din acestea fiind pentru joburi îndomeniul agricol sau pentru vasele de croazieră, pentru careplecările încep în luna februarie a anului 2011.

În 2009 oferta de locuri de muncă în străinătate a fost deaproximativ 260.000 de posturi, care au fost în întregime ocupate.Contractele de muncă au fost încheiate atât pentru perioade scurte(2 - 4 luni), cât şi pentru perioade de 2 ani sau pe termen mailung. În prezent, oferta este încă destul de mare în special pentrupoziţii de specialişti, medici, ingineri, muncitorii calificaţi,sudori, instalatori, dar şi în domeniul hotelier şi agricol. S-arputea să se înregistreze totuşi o scădere de până la 20.000 aofertei de joburi din cauza situaţiei din Grecia, unde a fost oscădere semnificativă a cererii de personal în acest an. În aniitrecuţi, Grecia era unul dintre principalii angajatori în domeniulturismului.

"În 2008, românii aveau comentarii serioase cu privire la unsalariu de 1.000 de euro pe lună pentru o poziţie necalificată sau1.800 euro pentru o poziţie de chelner sau şofer - chiar pentrufuncţii de ingineri şi specialişti refuzau salarii de 2.000 de europe lună", a mai spus Ştefănescu. De altfel, chiar şi directorii deresurse umane se plângeau în anii trecuţi de pretenţiile salarialeexagerate ale candidaţilor, întrucât un absolvent de facultate fărăexperienţă solicita un salariu net de 1.000 de euro la angajaredoar pentru că avea studii superioare.

În 2010 însă atitudinea românilor s-a schimbat radical, eipleacă pe orice posturi, acceptă salarii de 800 de euro pe lună,pentru că nu-şi mai pot plăti ratele la bancă.

"Cel mai frecvent răspuns la întrebarea «De ce doriţi să plecaţila muncă în străinătate» adresată candidaţilor este legat dedatoriile pe care le au la bănci şi de nevoia urgentă de bani", amai spus Ştefănescu.

Majoritatea (67,6%) românilor care vor să plece la muncă înstrăinătate au vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani, însă opondere semnificativă (17,6%) o reprezintă tinerii cu vârste între18 şi 25 de ani. Liliana A., 22 de ani, absolventă a universităţii"Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a plecat la muncă în Norvegia dupăce şi-a dat examenul de licenţă, pentru că nu a reuşit să-şigăsească un loc de muncă. "Chiar dacă mi-aş fi găsit ceva de lucru,banii erau foarte puţini. Decât să fiu vânzătoare în România, maibine chelneriţă în Norvegia, unde sunt plătită cu 25- 30 de euro peoră. Chiar dacă viaţa e mai scumpă, e mai bine ca acasă", spuneLiliana.

Site-ul Tjobs, deţinut de Sebastian Niezgoda şi CălinŞtefănescu, este o platformă de lucru pentru 560 de agenţii derecrutare din România care recrutează pentru străinătate. Printreagenţiile cu care lucrează portalul se numără Lugera&Makler,Adecco sau Manpower, aflate în top cinci pe piaţa locală derecrutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO