Profesii

Angajatii din domeniul privat dau fuga la stat

Angajatii din domeniul privat dau fuga la stat
28.06.2009, 15:41 123

Cresterea salariilor din institutiile de stat, in conditiile in care majoritatea companiilor de pe piata au inghetat astfel de masuri, ramanand la nivelul de anul trecut, dar si siguranta locurilor de munca ii face pe multi dintre angajati sa isi doreasca sa lucreze in sectorul public. Vestea nu este deloc buna pentru companiile din mediul privat, multe voci acuzand conturarea unei tendinte la acest nivel. "Mediul de business este ingrijorat de faptul ca tinerii absolventi prefera slujbele la stat. Nu este un lucru bun", spune Anca Vlad, proprietara grupului de firme Fildas, cu afaceri estimate anul acesta la 200 mil. euro.

Un studiu al companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown in parteneriat cu Catalyst Solutions, finalizat in martie anul acesta, arata ca interesul tinerilor fata de joburile din institutiile publice sau Guvern a crescut fata de anul trecut, de la 4% la 14%. Totodata, potrivit aceluiasi studiu - realizat pe un esantion de 1.540 de respondenti cu varste cuprinse intre 19 si 45 de ani, studenti sau absolventi de studii superioare -, peste 80% dintre tineri considera ca este foarte important ca o firma sa ofere locuri de munca sigure, argument care vine in favoarea locurilor de munca de la stat.
"Pe piata fortei de munca din Romania au aparut schimbari de optica datorate in principal noului context economic. Tinerii profesionisti manifesta orientari din ce in ce mai pragmatice si isi doresc locuri de munca care sa le ofere confortul psihologic al sigurantei. Astfel, atractivitatea Guvernului si a institutiilor publice in postura de angajatori a crescut simtitor in ultimul an de la un nivel de 4% la unul de 14%", spune Andra Constantinescu, account manager al Daedalus Millward Brown.
Intr-un asemenea context, companiile care ofera locuri de munca sigure au un avantaj competitiv in fata candidatilor de astazi, care vad siguranta locurilor de munca ca pe unul dintre principalele beneficii pe care si le doresc de la un angajator.
 
De sase luni migreaza catre stat
 
Tendinta de migratie catre joburile din institutiile de stat incepe deja sa se contureze si in companiile locale, unde angajatii fac astfel de alegeri pentru ca, pe langa faptul ca nu vor fi dati afara atat de usor cum se intampla in mediul privat, cand sunt operate restructurari, si programul de lucru este mai lejer la stat.
"Am avut cateva cazuri de juristi, doi - trei, care au primit mandate pe langa diverse judecatorii sau instante. De asemenea, am mai avut un coleg care a candidat pentru un post intr-o primarie sau contabili care au plecat sa lucreze in diverse institutii", spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania, care numara peste 6.000 de angajati.
Doca explica faptul ca astfel de cazuri de "migrare" catre sistemul de stat au fost mai frecvente in ultima jumatate a acestui an. In opinia sa, principalul motiv pentru care angajatii prefera lucrul la stat este programul scurt, intensitatea mai redusa a muncii sau lipsa presiunii si nu neaparat nivelul salarial. 
"In companiile private programul de lucru se termina la ora 17:00 si uneori gasesti oameni care mai lucreaza si la 18:00. In schimb, la stat programul se incheie la 15:00, in unele cazuri munca terminandu-se chiar cu o ora inainte", apreciaza Doca.
Mai mult decat atat, angajatii sunt incurajati si de numarul mare de posturi libere pe care statul trebuie sa le ocupe, avand in vedere ca pe piata privata ritmul angajarilor a scazut cu mult in ultimele luni. Asadar, sectorul public se numara printre cei mai activi angajatori de pe piata muncii, in primul trimestru al acestui an inregistrand cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Cererea cea mai mare a fost raportata in activitatile din sanatate, asistenta sociala si administratie publica. Chiar daca mai putine, exista locuri libere si in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul sau in domeniul tranzactiilor imobiliare. 
 
Managerii de top nu au motive sa plece
 
Cu toate acestea, angajatii mai putin "curajosi" prefera sa nu faca nicio schimbare in momentul de fata, tinand cu dintii de locul de munca pe care il au. In cazul producatorului de ciment, Lafarge, spre exemplu, nu au avut loc plecari voluntare in ultimul timp.
"Este normal ca in situatia pe care o traversam, angajatilor sa le pese mai mult de locul pe munca pe care il au. Teoretic, la stat sunt mai stabile locurile de munca, dar in prezent situatia nu pare foarte sigura nici acolo", spune Gabriel Matauan, director de resurse umane al Lafarge Romania.
Totusi, specialistii in resurse umane spun ca decizia de a pleca se ia in general in functie de nivelul pe care il are fiecare angajat sau de salariul acestuia. Astfel, mutarile se produc in ambele directii. Predispusi la plecare spre stat sunt cei cu salarii mici sau persoanele care simt ca nu vor mai inregistra cresteri salariale pe locul de munca actual.
"Angajatii cu experienta de peste cinci ani pleaca din domeniul public catre cel privat pentru ca stiu ca nu vor mai primi mariri salariale, iar dinspre domeniul privat catre sectorul public pleaca persoanele care au pana in cinci ani de experienta, de la entry level pana la middle management, fara sa-i includem pe middle manageri", explica Daniela Necefor, managing partner al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).
Necefor apreciaza insa ca acesta nu este un fenomen de masa, ci mai degraba angajatii "cocheteaza" cu o astfel de idee. Totodata, managerii de top nu prea au motive sa plece, intrucat salariile sunt similare in ambele medii.
"Managerii care ocupa pozitii de top au salarii foarte mari in sectorul bugetar. Un manager care lucreaza la stat are acelasi salariu cu unul care lucreaza in mediul privat, aproximativ 6.000 - 7.000 de euro. In schimb, medicii sau profesorii au pachete salariale mai mici la stat", mentioneaza Necefor.
Totusi, chiar daca ar avea salarii mai mari, exista un motiv pentru care managerii se feresc sa lucreze la stat.
"Oamenii din multinationale se feresc sa se angajeze chiar si in companiile romanesti private. Motivele tin de faptul ca exista mai putina structura si mai mult haos. Te confrunti cu mai mult subiectivism, sistemul nu este dublat de unul din strainatate si uneori te lovesti de imposibilitatea de a lua decizii", afirma Mihaela Perianu, director general al grupului de firme cu acitivitati de recrutare Aims.
 
Cresteri salariale de peste 30% la stat
 
Salariile angajatilor de la stat au crescut in lunile februarie si martie ale acestui an cu marje cuprinse intre 16% si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Cea mai mare crestere au inregistrat-o salariile angajatilor din invatamant, care au crescut cu 35% in februarie si cu 36% in martie fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 1.826 de lei (434 de euro). Salariul mediu in industrie a crescut cu doar 14% in martie, in timp ce angajatii din administratia publica au inregistrat cresteri mai reduse decat ceilalti bugetari, de 22% in februarie si 16% in martie, pana la un salariu mediu net de aproape 550 de euro. 
Cu toate acestea, in multe situatii, salariile din companii le depasesc pe cele de la stat. Spre exemplu, in mediul privat un contabil cu experienta de lucru cuprinsa intre unu si trei ani castiga intre 800 de lei (180 de euro) si 3.000 de lei net (700 de euro), in timp ce un contabil la stat, cu acelasi nivel de experienta are un salariu de 1.500 de lei (350 de euro), potrivit informatiilor din piata. Pe de alta parte, in ceea ce-i priveste pe juristi, intr-o companie privata pot castiga pana la 4.000 de lei (950 de euro), avand trei ani de experienta, in timp ce in sectorul public salariul poate ajunge pana la 2.000 de lei (470 de euro).
Pe de alta parte, un economist senior, cu peste trei de experienta de lucru, poate castiga intre 600 si 1.500 de euro lunar, iar un consultant taxe, cu acelasi nivel de experienta, are un salariu de 1.500 de euro pe luna. Daca ne referim la primarii, spre exemplu, consilierii, expertii, inspectorii sau auditorii aveau la sfarsitul anului trecut salarii de baza care puteau ajunge pana la 2.000 de lei (aproximativ 470 de euro), la care se adaugau bonusuri si sporuri. Odata cu acumularea mai multor ani de experienta insa, salariile pot ajunge la acelasi nivel sau pot chiar sa le depaseasca pe cele din sectorul privat.
In domeniul public, salarii mari au magistratii, pana la 14.000 de lei (3.300 de euro), in timp ce consilierii din guverne ajung la salarii de aproximativ 5.000 de lei (1.100 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO