Profesii

Azi expiră termenul de depunere a contestaţiilor în proiectul „CEO privat la stat“. Recrutarea se amână

Autor: Adelina Mihai

22.09.2011, 00:07 702

Astăzi expiră termenul-limită de depunere a contestaţiilor în prima licitaţie desfăşurată în proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat. Procesul de recru­tare a managerilor s-ar putea prelungi, având în vedere că soluţionarea unei contestaţii se face, de regulă, în termen de 20 de zile.

Săptămâna trecută cinci firme de recru­ta­re au avut intenţia de participare la licitaţia prin care Ministerul Economiei şi-a ales con­sul­tantul care să gestioneze proiectul "CEO pri­vat la stat": Pedersen & Partners, Agenţia de Servicii Professional, George Butunoiu Group, Stein & Partner şi Lugera & Makler. Însă numai primele trei au intrat în competiţie, pen­tru că restul nu au depus dosarele în ter­menul-limită stabilit.

Totuşi, Lugera & Makler a depus o contestaţie prin care susţinea că reprezen­tan­tul companiei a ajuns la timp la minister cu do­sarul necesar pentru licitaţie, însă nu a reuşit să-l depună din cauza dezorganizării din in­stituţie. Compania a mai contestat, printre al­tele, şi oferta companiei George Butunoiu Group, care a solicitat un tarif de numai 1 leu pentru serviciile de consultanţă pe care le-ar oferi în cazul în care ar câştiga licitaţia.

La finele săptămânii trecute compania câş­tigătoare a licitaţiei a fost desemnată Pedersen & Partners, o firmă de executive search cu afaceri de peste 800.000 de euro anul trecut. Pentru realizarea acestui proiect, compania a încheiat un parteneriat cu firma de consultanţă în management Roland Berger şi cu casa de avocatură NNDKP (Nestor).

Într-un răspuns la o solicitare ZF, repre­zen­tanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Con­testaţiilor (CNSC), au spus că au obligaţia, po­trivit legii, de a soluţiona contestaţia în ter­men de 20 de zile de la data primirii dosarului achi­ziţiei publice de la autoritatea contrac­tantă, adică de la Ministerul Economiei.

"Precizăm că până la data de 21 sep­tem­brie 2011 autoritatea contractantă nu a trans­mis că­tre C.N.S.C. dosarul achiziţiei publice", a spus Ovi­diu Zară, purtător de cuvânt în cadrul CNSC. El a mai precizat că, "în cazuri temeinic jus­ti­fi­cate", termenul de soluţionare a unei con­tes­taţii poate fi prelungit o singură dată cu 10 zile.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Ministe­rului Economiei au spus că reprezentanţii CNCS nu au solicitat dosarul de achiziţii pentru contestaţia depusă de Lugera şi că, în mod normal, acesta se transmite după expi­rarea termenului de depunere a contestaţiilor.

"Mâine (astăzi - n. red.) expiră termenul de depunere a contestaţiilor, iar apoi vom trans­mite dosarul achiziţiei publice. Este posibil ca procesul să mai întârzie din cauza acestor proceduri, din păcate", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului eco­nomiei, Ion Ariton. Teoretic, primii ma­na­geri privaţi la companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Electrica Furnizare ar trebui să intre în atribuţii la finele lunii februarie a anului viitor, însă contestaţiile ar mai putea întârzia procesul de recrutare cu 1-2 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO