Profesii

Costin, BNS: Cel puţin 30.000 de oameni de la companiile de stat îşi vor pierde locurile de muncă

Autor: Geanina Sandu

29.04.2011, 15:18 97

Preşedintele BNS Dumitru Costin a spus, vineri la finalulîntâlnirii cu reprezentanţii FMI, că a primit promisiuni din parteadelegaţiei că restructurarea companiilor cu capital de stat va fiprincipalul subiect pe agenda de lucru cu Guvernul, urmând să fiedisponibilizate minim 30.000 de persoane, informează Mediafax.

Costin a precizat că sindicatele nu au primit până în prezent unplan concret de restructurare a celor 18 companii cu capital destat dar o estimare globală duce la cel puţin 30.000 dedisponibilizări în mai multe domenii în perioada în care vaurma.

"Ni s-a confirmat din partea unor reprezentanţi ai delegaţieiFMI că restructurarea companiilor cu capital de stat devinesubiectul numărul 1 pe agenda de lucru cu Guvernul şi au promis cănu vor trata acest subiect strict macro uitându-se la cifre şi sevor uita şi la modul în care sunt manageriate aceste companii şi lamodul în care pierd resurse, de cele mai multe ori pierderile fiindgenerate de furturi", a declarat Costin.

Potrivit lui Costin şi acum şi în perioada următoare 30.000 depersoane din companiile cu capital de stat îşi vor pierde locurilede muncă pentru că în bugetele acestor societăţi "nu-şi mai aulocul şi salariile şi furăciunea".

Reprezentantul BNS a afirmat că în întâlnirea cu FMI a insistatpe o abordare complexă a acestor companii cu capital de stat nudoar pe indicatorii macro, fiind nevoie de o analiză în detaliu."Din cauza unor contracte ticălos făcute companiile pierd sumeuriaşe de bani şi ajung în situaţii incredibile cum sunt cele dinsectorul energetic sau Compania Naţională Poşta Română şi toateoalele sparte le vor plăti lucrătorii trimiţi pe drumuri", aafirmat Costin.

Liderul BNS a mai spus că în discuţiile cu FMI au fost abordateşi subiecte precum noul Cod almuncii şi noul Cod de dialog social carepe 5 mai va fi în discuţie la Curtea Constituţională. Costin spunecă noul Cod almuncii va intra în vigoare luni, însăurmează să fie modificate unele prevederi ale acestuia pentru căîncalcă legislaţia europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO