Profesii

Criza schimba politica companiilor: Managerii interimari, platiti ca zilieri

Managerii interimari sunt platiti cu pana la 1.500 de euro pe zi
09.08.2009, 16:20 179

"In ultima vreme cele mai multe cereri le primim de la banci, care au nevoie de manageri interimari pentru a ajuta la restructurarea companiilor din portofoliul lor, iar acestea din urma se regasesc in majoritatea industriilor", spune Andreea Acalovschi, managing partner Quest Advisors, companie de consultanta dedicata managementului interimar.

De asemenea, in ultimul timp a crescut si numarul de companii cu capital majoritar romanesc care apeleaza la manageri interimari. In ceea ce priveste tipul proiectelor, majoritatea cererilor se refera la proiecte de restructurare.

Un interim manager este o persoana foarte calificata, cu o vasta experienta in domeniul sau, care poate fi adusa intr-o companie pentru un termen scurt, intre trei si 12 luni, cu un mandat clar si care foarte rapid va incepe sa produca rezultatele scontate. Majoritatea managerilor interimari cu care lucreaza Quest Advisors sunt romani, o parte din acestia recent repatriati din tari precum Canada, Germania sau Marea Britanie.

"Managerii interimari nu vor fi angajati si nu se percep tarife de recrutare. Ei lucreaza pe diverse proiecte cu durata limitata, pentru care sunt remunerati cu un fee zilnic, care se situeaza intre 1.000 si 1.500 de euro pe zi, in functie de durata proiectului, complexitate sau experienta managerului interimar ", afirma Acalovschi.

Companiile apeleaza la astfel de manageri pentru acoperirea unei carente temporare de resurse, o pozitie noua, substituirea unui manager, inlocuirea pe perioada unor concedii de boala sau maternitate, si proiecte singulare cum ar fi management de proiect, restructurare, integrare postfuziune sau pentru ca au nevoie de anumiti specialisti de care nu dispune in acel moment.

 

Castiga de patru mai mult decat pe un job full time

Spre deosebire de anul trecut, cand managerii sau specialistii erau reticenti cand venea vorba de lucrul pe proiecte, preferand un job pe o perioada determinata, specialistii sunt mai deschisi acum la astfel de oportunitati. Unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru era faptul ca pe piata existau deja o multime de oferte de job, candidatii avand posibilitatea sa le aleaga pe cele mai bune.

"Anul acesta avem solicitari de angajare pe proiecte, atat in strainatate pentru clientii pe care ii avem, dar si in Romania. Pentru ca s-a schimbat contextul economic gasim acum candidati foarte buni, care risca sa ramana fara job pentru o anumita perioada si sunt deschisi sa accepte si astfel de variante", spune Cristina Postolache, national business development director la compania de consultanta in resurse umane Inner Look, care desfasoara si activitati de training. Compania plaseaza in prezent candidati pentru proiecte pe perioade determinate in strainatate pentru clientii sai. 

Postolache explica faptul ca un project manager, spre exemplu, castiga de patru ori mai mult pe luna decat ar castiga ca angajat pe o pozitie pe o perioada nedeterminata. "Un project manager castiga in strainatate de patru ori mai mult pe luna decat ar primi pe un job full time. Multi dintre ei refuza insa asemenea oferte pentru ca au familie, au credite de platit sau se gandesc ca nu li se va prelungi contractul dupa un an de zile", crede directorul Inner Look.

In aceeasi masura, reticenta pe care o au specialistii cand vine vorba de lucru pe proiecte este rezistenta la schimbare. 

Nu suntem foarte deschisi la schimbare. N-am fost obisnuiti pana acum cu lucrul pe proiecte. Ca in orice schimbare e nevoie de o anumita perioada pentru a fi asimilata si acceptata", afirma Postolache.

Chiar daca a lucra pentru o perioada determinata de timp reprezinta in sine un risc, chiar si cu un salariu mai mare, in conditiile actuale nici un job full time nu mai este la fel de sigur, avand in vedere ca nu poti sa stii ce va decide compania la care lucrezi intr-un an de zile.

 

De ce aleg companiile interim manageri

  • Viteza de reactie: Un manager interim preia functia in aproximativ trei saptamani si este functional in primele doua luni.
  • Obiectivitate: Managerii interimari nu au o istorie legata de companie sau de angajatii acesteia. Vin cu o perspectiva proaspata si se pot concentra exclusiv pe ce este mai bun pentru business.
  • Eficienta la nivel de costuri: Managerii interimari sunt angajati pe perioade bine definite de timp, fara costuri suplimentare asociate la finalizarea contractului.
  • Eficienta operationala: Managerii care ocupa pozitii interim livreaza rezultate imediate si usor masurabile in timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO