Profesii

Exclusiv online: Cum se explică menţinerea şomajului sub 3% în Bucureşti?

10.06.2010, 22:01 24

Capitala a înregistrat dintotdeauna cea mai scăzută rată aşomajului, iar cifrele pe luna mai nu au dezminţit acest trend.Dacă în judeţul Vaslui, rata şomajului a atins luna trecută puţinpeste 14%, în Bucureşti aceasta a fost de aproape şase ori maimică, adică 2,5%, potrivit ANOFM. Care sunt motivele însă pentrucare există discrepanţe atât de mari, iar Capitala, chiar şi petimp de criză, îşi menţine un şomaj de sub 3%?

Explicaţia porneşte de la faptul că oraşele mari au avutdintotdeauna un nivel mai mic al şomajului şi cu atât mai multBucureştiul, unde activităţile economice sunt mult maidiversificate şi şi-au păstrat un anumit ritm chiar şi în perioadacrizei, este de părere Laurian Lungu, managing partner la companiade cercetare Macroanalitica. În plus, în Bucureşti sunt angajaţifoarte mulţi flotanţi, care provin din orăşelele sau sateleînvecinate, iar ei se numără printre primii care suntdisponibilizaţi, şi nu bucureştenii, mai spune Laurian Lungu.

La nivelul întregii ţări, rata şomajului a coborât în mai la7,67%, cu 0,4% mai puţin faţă de luna precedentă. "Vara, tot timpulşomajul scade. E ceva natural. Dacă în perioada noiembrie-martienumărul de şomeri creşte, pentru că mulţi angajatori trimit oameniiîn şomaj tehnic sau definitiv în sezonul rece, vara reîncep muncilesezoniere", a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii,Familiei şi Protecţiei Sociale, Dumitru Cornoiu, citat deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO