Profesii

Lege pentru Comitetul european de intreprindere

13.12.2004, 00:00 97

Guvernul a adoptat in ultima sa sedinta un proiect de lege care urmareste transpunerea integrala a directivei europene privind instituirea unui comitet de intreprindere sau a unei proceduri in intreprinderile de dimensiune comunitara si in grupurile de intreprinderi de dimensiune comunitara, in vederea imbunatatirii dreptului la informare si consultare a salariatilor.


Proiectul propune instituirea unui comitet sau o alta procedura de informare si de consultare a salariatilor in fiecare intreprindere de dimensiune comunitara si in fiecare grup de intreprinderi de dimensiune comunitara.


Intreprinderea de dimensiune comunitara este aceea care angajeaza cel putin 1.000 de salariati in statele membre si, in cel putin doua state membre diferite, cel putin 150 de salariati in fiecare din acestea. Grupul de intreprinderi de dimensiune comunitara reprezinta grupul de intreprinderi care angajeaza cel putin 1.000 de salariati in statele membre, contine cel putin doua intreprinderi membre in state membre diferite si cel putin o intreprindere membra a grupului angajeaza cel putin 150 de salariati intr-un stat membru si cel putin o alta intreprindere membra a grupului angajeaza cel putin 150 de salariati intr-un stat membru.


Responsabilitatea initierii negocierilor in vederea instituirii comitetului european de intreprindere sau a unei proceduri de informare si consultare a salariatilor revine conducerii centrale care reprezinta conducerea intreprinderii de dimensiune comunitara sau conducerea intreprinderii care exercita controlul in cadrul grupului de intreprinderi de dimensiune comunitara. Acesta are si rolul de a asigura resursele materiale si financiare necesare.


Competenta comitetului european de intreprindere se refera numai la informarea si consultarea salariatilor asupra problemelor transnationale care intereseaza ansamblul intreprinderii de dimensiune comunitara sau al grupului de intreprinderi de dimensiune comunitara sau cel putin doua sucursale, filiale ori alte sedii secundare sau intreprinderi ale grupului situate in state membre diferite.


Aceste dispozitii legale vor intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO